ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαφράτο λαμπρόψωμο, ψωμί, πάσχαΛαμπρόψωμο βήμα βήμα

Οι κολομπίνες είναι ένα από τα δύο πασχαλινά τσουρέκια της Κέρκυρας, μαζί με τη φογάτσα. Κάποιοι τη φτιάχνουν με την ίδια ζύμη της φογάτσας και της δίνουν σχήμα περιστεριού βάζοντας το αυγό για μάτι. Είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με την colomba di Pasqua. Εμείς εδώ τις πλέξαμε σε στεφάνι.

15' προετοιμασία
45' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: 4

Για το γλασάρισμα

Διαδικασία

  1. Για τις κολομπίνες ξεκινάμε και σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε με το χλιαρό γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να γίνουν μια λευκή, αφράτη κρέμα.
  3. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, τη μαγιά με το γάλα, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι επιπλέον.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  6. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε ένα στρογγυλό τσουρέκι ή πλεξούδα.
  8. Βάζουμε στη λαμαρίνα τις κολομπίνες, σε απόσταση τη μία από την άλλη, και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  10. Αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος τις κολομπίνες, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τη ζάχαρη και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών