Ανορθόδοξος τρόπος, με εξαιρετικό αποτέλεσμα: οι πατάτες γίνονται ιδιαίτερα τραγανές και με μια κρούστα σαν λουκουμάδες.
5'
προετοιμασία
22' τηγάνισμα
Σύνολο: 27'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιάτικες, σιγοτηγανισμένες πατάτες, αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες.
- Στη συνέχεια, τις κόβουμε σε όσο πιο ισομεγέθη μπαστουνάκια γίνεται, πάχους 4-5 χλστ.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (για κλίμακα 1-3 γυρίζουμε στο 2 και για κλίμακα 1-12 στο 6).
- Ρίχνουμε τις πατάτες και «σιγοτηγανίζουμε» για 10-12 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά (για κλίμακα 1-3 γυρίζουμε τον διακόπτη στο 2,5 και για κλίμακα 1-12 στο 9) και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν.
- Δυναμώνουμε πολύ τη φωτιά (για κλίμακα 1-3 γυρίζουμε στο 3 και για κλίμακα 1-12 στο 12) και τηγανίζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε, τις πατάτες, αμέσως με χοντρό θαλασσινό αλάτι και ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.