ΣΥΝΤΑΓΕΣ

10 γρήγορες συνταγές για δεκατιανό στο γραφείο

Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου δίνει ιδέες για νόστιμο κολατσιό που ετοιμάζεται γρήγορα και μεταφέρεται εύκολα στη δουλειά.

31.10.2022
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb
10 γρήγορες συνταγές για δεκατιανό στο γραφείο

Πριν φύγουμε για το γραφείο, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να πάρουμε μαζί μας θρεπτικά και χορταστικά πρωινά, που θα μας δώσουν ενέργεια και θα μας «κρατήσουν» μέχρι αργά το μεσημέρι. Κάποια από αυτά, όπως το κέικ και τα μάφιν, τα φτιάχνουμε από την προηγούμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ8 ιδέες για φαγητό σε μπολ για το σχολείο και το γραφείο8 ιδέες για φαγητό σε μπολ για το σχολείο και το γραφείο

Σάντουιτς με σύγλινο, κασέρι και ντομάτα

Ραντίζουμε 2 λεπτές φέτες προζυμένιο ψωμί με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Απλώνουμε στη μία φέτα 1/2 ντομάτα σε φέτες. Προσθέτουμε 30 γρ. Κασέρι σε φλούδες (με το ξεφλουδιστήρι των πατατών) και λεπτές φέτες σύγλινου (περίπου 40 γρ.). Κλείνουμε με την άλλη φέτα ψωμιού. Τυλίγουμε το σάντουιτς σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο. Σε ένα τάπερ βάζουμε ντοματίνια και τρυφερά φύλλα πράσινης σαλάτας, χοντροκομμένα, για συνοδευτικό. Παίρνουμε ένα μικρό μπουκάλι λάδι και αλατοπίπερο στο γραφείο, για να τα έχουμε για τις σαλάτες μας.

 

Κριτσίνια σταφίδας με προσούτο

Αλείφουμε με λίγη μαρμελάδα εσπεριδοειδών 3-4 κριτσίνια σταρένια (ή, αν βρούμε, κριτσίνια με σταφίδες) και τα τυλίγουμε με φέτες προσούτο Ευρυτανίας ή άλλου αλλαντικού που μας αρέσει.

 

Αραβική πίτα με πελτέ, φέτα και γραβιέρα

Αλείφουμε μια αραβική πίτα με 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ. Ραντίζουμε με λίγο λάδι. Απλώνουμε 40 γρ. φέτα, τριμμένη με τα χέρια μας, 30 γρ. γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και λίγη ξερή ρίγανη. Διπλώνουμε στη μέση (μισοφέγγαρο) και ξανά στη μέση. Μαζί παίρνουμε ένα τάπερ με ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και ελιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤοστ με σπαράγγια, μπέικον και αυτοσχέδιο τσάτνεϊ ντομάταςΣάντουιτς στο γραφείο, τοστάκι στο σχολείο! 12 συνταγές-έκπληξη

Σάντουιτς με έτοιμα χορταρικά πίτας και ανθότυρο

Σοτάρουμε 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε 80 γρ. χοντροκομμένα χόρτα εποχής (βρίσκουμε έτοιμα, καθαρισμένα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) και 1 κουτ. γλυκού τραχανά ξινό και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Προσθέτουμε ¼ κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο και 1/4 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα. Αφήνουμε τα χορταρικά να κρυώσουν. Σε μια μεγάλη πίτα-τορτίγια (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) απλώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε 2 γεμάτες κουταλιές τριμμένο ανθότυρο και τυλίγουμε.

 

Σαλάτα σε βάζο με πρασινάδες, κασέρι, πιτάκια και ντρέσινγκ

Σε ένα μεγάλο βάζο (περίπου 600 ml) βάζουμε ανάμεικτες πρασινάδες της αρεσκείας μας (λόλα, γαλλική, μαρούλι, ρόκα), χοντροκομμένες. Προσθέτουμε 50 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο. Ψήνουμε στην τοστιέρα λεπτές αραβικές πίτες για σάντουιτς μέχρι να γίνουν τραγανές και τις βάζουμε σε σακουλάκι τροφίμων. Σε ένα μικρό βάζο (περίπου 50 γρ.) ανακατεύουμε 1 κουτ. γλυκού πάστα μαύρης ελιάς, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, 1 κουτ. γλυκού νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και παίρνουμε μαζί μας τα 2 βαζάκια και το σακουλάκι με τα πιτάκια. Πριν φάμε τη σαλάτα, την περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και συνοδεύουμε με πιτάκια.

 

Σπιτική γκρανόλα σε βαζάκι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα. Σε ένα ταψί 20×30 εκ. στρώνουμε μια λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. βρόμη, 70 γρ. αμύγδαλο φιλέ, 50 γρ. σταφίδες μαύρες και 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα. Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε 30 ml ελαιόλαδο, 80 ml σιρόπι αγαύης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή μέλι, 1/4 κουτ. γλυκού αμυγδαλέλαιο ή σουσαμέλαιο και 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τα αδειάζουμε μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά και με μια σπάτουλα τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσει, το σπάμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια. Διατηρούμε σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο. Παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο όση γκρανόλα θα καταναλώσουμε (μπορούμε να πάρουμε όλη την ποσότητα σε βάζο). Τρώμε την γκρανόλα με γιαούρτι της αρεσκείας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)Πώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)

Σάντουιτς με βραστά αυγά

Βράζουμε 2 αυγά, σφιχτά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας μουστάρδα και 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε 1/4 κουτ. Γλυκού ξερή ρίγανη, 30 γρ. βραστή γαλοπούλα σε κύβους και τα 2 αυγά κομμένα σε φέτες. Γεμίζουμε με το μείγμα 1/3 φραντζόλας χωριάτικου ψωμιού.

 

Μάφιν λαδιού με καρύδια και σταφίδες (για 12 μάφιν)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε 200 γρ. γιαούρτι με 150 γρ. βρόμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 2 κουτ. γλυκού κανέλα. Προσθέτουμε 70 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα και 70 γρ. σταφίδες. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 70 γρ. ζάχαρη, 100 ml ελαιόλαδο, 1 αυγό και 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο μείγμα με το αλεύρι ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης-λαδιού και τη βρόμη με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στη φόρμα για μάφιν σε 12 θέσεις και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα κεκάκια και να ροδίσει η επιφάνειά τους.

 

Κέικ με ελαιόλαδο, μπανάνα και ξηρούς καρπούς

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε στον πολυκόφτη 200 γρ. νιφάδες βρόμης και 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αδειάζουμε σε μπολ. Χτυπάμε στον πολυκόφτη 4 μπανάνες ώριμες μαζί με 120 ml ελαιόλαδο και 2 αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη βρόμη, προσθέτουμε 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 60 γρ. σταφίδες, 60 γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια), ψιλοκομμένα, 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ¼ κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη, 100 γρ. μέλι, 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική και 2 κουτ. γλυκού κανέλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε λαδωμένη φόρμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι στεγνό.

 

Σαλάτα με αχλάδι, προσούτο και φιστίκι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και απλώνουμε επάνω 8 λεπτές φέτες προσούτο ελληνικό. Ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές. Ανακατεύουμε 3 αχλάδια με τη φλούδα, κομμένα σε κύβους, με 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σπάμε από πάνω τις φέτες προσούτο, τρίβουμε 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας φιστίκι ωμό, χοντροσπασμένο. Αποθηκεύουμε σε τάπερ ή σε βάζο. Συνοδεύουμε με σταρένια παξιμάδια.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών