Τι τρώνε στη Λουιζιάνα

Ένα ιδιάζον μωσαϊκό είναι η κουζίνα της Λουιζιάνας, με στοιχεία από διάφορες γαστρονομικές κουλτούρες. Κυρίαρχο στοιχείο η κρεολέζικη και η Cajun μαγειρική, ήτοι η κουζίνα των Ισπανών και των Γάλλων απογόνων των πρώτων κονκισταδόρων που εποίκισαν την περιοχή. Αλλο σημαντικό στοιχείο της ντόπιας γαστρονομίας είναι το soul food, η κουζίνα των Αφροαμερικανών, φτωχική, αλλά ιδιαίτερα εφευρετική. Χοιρινό, πολύ κοτόπουλο, ταπεινά γηγενή λαχανικά (βλ. πιπεριές, μπάμιες, ντομάτες, καλαμπόκι) αλλά και άφθονα θαλασσινά από τον γειτονικό Κόλπο του Μεξικού είναι οι πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στην καθημερινή μαγειρική της περιοχής. Μείγματα μυρωδικών και μπαχαρικών, στα οποία κυριαρχεί το πικάντικο στοιχείο, «ανεβάζουν» τα απλής κατά τα άλλα τεχνικής φαγητά. Βασιλιάς των λουιζιάνικων νοστιμιών το τηγανητό κοτόπουλο – το τιμούν τόσο στο σπίτι όσο και σε fast food, dinners και «καλά» εστιατόρια. Το μυστικό είναι στο μαρινάρισμα σε μείγμα ξινόγαλου (buttermilk) και μπαχαρικών, και το βαθύ τηγάνισμα σε άφθονο λάδι…

Τι είναι το Cajun

Ο όρος Cajun χρησιμοποιείται για μια εθνότητα Γάλλων αποίκων από τον Καναδά που κατέληξαν στη νότια Λουιζιάνα. Με την έλευσή τους στην περιοχή, επηρέασαν την κουλτούρα της, μαζί και τη μαγειρική. Ο «γειτονικός» Κόλπος του Μεξικού τροφοδότησε την κουζίνα τους με άφθονα ψάρια και θαλασσινά. Η νοστιμιά αυτής της απλής συνταγής βασίζεται στο συνδυασμό μπαχαρικών και μυρωδικών, που είναι γνωστό πλέον ως μείγμα «cajun». Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά, μειώνουμε τα «hot» υλικά σύμφωνα με το γούστο μας

Το φαγητό της ψυχής

Χαρακτηριστικό πιάτο soul food (σ.σ. έτσι λέγεται η κουζίνα των φτωχών Αφροαμερικανών των νότιων πολιτειών της Αμερικής). Το τηγάνισμα γίνεται σε μπόλικο λάδι και τα υλικά για τη μαρινάδα και το πανάρισμα διαφέρουν από πόλη σε πόλη, ακόμη και από οικογένεια σε οικογένεια. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε μόνο συγκεκριμένα μέρη του κοτόπουλου, όπως φτερά ή κοπανάκια, αλλά η χρήση ολόκληρου του κοτόπουλου προσφέρει ποικιλία.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών