ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αλμυρά κέικ για το σχολείο

Δύο πρωτότυπες συνταγές για κέικ με σπανάκι, μυζήθρα, πιπεριές και λιαστές ντομάτες.

30.09.2021| Updated: 01.10.2021
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Αλμυρά κέικ για το σχολείο

Κέικ με τυρί, πιπεριές και λιαστές ντομάτες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 ́, ΨΗΣΙΜΟ: 30 ́

 

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
3 αυγά
100 γρ. φέτα, τριμμένη
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
180 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
80 ml ελαιόλαδο
5-6 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά, σε μικρά καρέ
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ή το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη μέτρια φόρμα του κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση, και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό και στεγνό ένα λεπτό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό ή όταν κρυώσει.

 

Κέικ με σπανάκι, μυζήθρα και λιναρόσπορους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25 ́, ΨΗΣΙΜΟ: 50 ́

 

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτά φετάκια 450 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρό βάρος), ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 αυγά, χτυπημένα
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
3 κουτ. σούπας λιναρόσποροι
250 γρ. νωπή μυζήθρα, θρυμματισμένη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τους λιναρόσπορους. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα υλικά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε ξανά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση, και αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό και στεγνό ένα λεπτό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.

Σερβίρουμε το κέικ χλιαρό ή όταν κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών