Πως θα χτίσεις μια σαρλότ; Μα με όποιον τρόπο θέλεις. Πρόκειται για ένα οικουμενικό γλυκό, που μας δίνει κάθε ελευθερία να πρωτοτυπήσουμε δημιουργικά. Αποτελείται συνήθως από μπισκότα σαβαγιάρ και μια κρέμα μπαβαρουάζ. Λέγεται και «icebox cake» με αναφορές στα εγγλέζικα τράιφλ, τα γλυκά που ουσιαστικά χτίζονται σε στρώσεις, με ό,τι έχει καθένας στο σπίτι του, μέσα σε ένα βαθύ σκεύος. Στην ίδια, φιλελεύθερη λογική μπορεί κανείς να «χτίσει» αρκετά εύκολα και μια σαρλότ – αν και η σαρλότ είναι πολύ πιο σοφιστικέ γλυκό από το τράιφλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο κολασμένα γλυκά με σοκολάτα για τις γιορτέςΤα πιο κολασμένα γλυκά με σοκολάτα για τις γιορτές

Αντί για τα σαβαγιάρ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια άλλα μπισκότα μας αρέσουν, και έχουν κατάλληλο σχήμα ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι να χτίσουμε τα τοιχώματα του γλυκού. Η σαρλότ είναι άλλωστε και το γλυκό της ανακύκλωσης, αφού μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα μπισκότα που έχουν περισσέψει στο ντουλάπι του. Κάπως έτσι φτιάχνεται η σοκολατένια σαρλότ με πτι μπερ και αρώματα εσπεριδοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 γιορτινές μους για χειροκρότημα6 γιορτινές μους για χειροκρότημα

Με την ίδια λογική μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κομμάτια από ένα κέικ, ένα παντεσπάνι, αλλά και πιο αφράτα παρασκευάσματα όπως το πανετόνε, το τσουρέκι και το μπριός. Δοκιμάστε τη σαρλότ με τσουρέκι και μασκαρπόνε, και τη σαρλότ με μπριός, τυρί κρέμα και πορτοκάλι, και θα μας θυμηθείτε!

Για μια πιο κλασική εκδοχή της σαρλότ, αναζητήστε σαβαγιάρ στα σούπερ μάρκετ, παραγγείλτε τα από το αγαπημένο σας ζαχαροπλαστείο, ή φτιάξτε τα δικά σας. Είναι πανάλαφρα και πεντανόστιμα. Μην τα φάτε όμως όλα σκέτα – ταιριάζουν απίθανα με τον καφέ -, γιατί με αυτά μπορείτε να ετοιμάσετε μια φανταστική σαρλότ αμυγδάλου με μύρτιλλα ή την εντυπωσιακή charlotte Acropolis au chocolat που μοσχοβολά καφέ και είναι μια συνταγή 40 ετών από το βιβλίο «Les 100 meilleurs desserts».

Δείτε 5 καταπληκτικές συνταγές για σαρλότ:

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Μύρτιλο

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών