Υπάρχει άλλο γλυκό πιο εύκολο, πιο νόστιμο, πιο λαοφιλές και πιο ευέλικτο; Ό,τι θες το κάνεις, ανάλογα με το γούστο και τη διάθεσή σου. Ψητό ή κρύο. Με σοκολάτα ή με φρούτα. Με κραμπλ ή με καραμέλα. Και επιπλέον «παίζεις» με διαφορετικά μπισκότα και τυριά, έτσι ώστε στο τέλος να έχεις χιλιάδες διαφορετικές συνταγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι ακριβώς είναι το διάσημο τρεμουλιαστό «γιαπωνέζικο cheesecake»;Τι ακριβώς είναι το διάσημο τρεμουλιαστό «γιαπωνέζικο cheesecake»;

Σήμερα όταν ακούμε για cheesecake το μυαλό μας πάει αυτομάτως στο λευκό γλυκό ψυγείου με τη βάση από τριμμένο μπισκότο και τη γενναία επικάλυψη από κόκκινη μαρμελάδα. Ή στο ψητό New York cheesecake το οποίο έχει επίσης βάση από τριμμένο μπισκότο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει και το καμένο cheesecake των Βάσκων. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ρεπερτόριο των cheesecake είναι ανεξάντλητο. Σχεδόν κάθε χώρα και κάθε κουζίνα έχει τα δικά της τυρογλυκά. Πρόκειται για γλυκές πίτες (με ζύμη ή χωρίς) που παραδοσιακά έφτιαχναν και φτιάχνουν ακόμη με διάφορα φρέσκα μαλακά τυριά. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για γλυκίσματα εποχικά, που έκαναν την εμφάνισή τους την Άνοιξη όταν αφθονούσε το γάλα και ξεκινούσαν να πήζουν τα τυριά της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠόσες όψεις μπορεί να έχει μια καρυδόπιτα; 18 μοναδικές συνταγές!Πόσες όψεις μπορεί να έχει μια καρυδόπιτα; 18 μοναδικές συνταγές!

Η βάση: Μπισκότο ή ζύμη;

Συνήθως τα cheesecake έχουν βάση από τριμμένο μπισκότο. Συνηθέστερα χρησιμοποιούνται τα digestives αλλά και τα πτι μπερ και τα Μιράντα είναι εξίσου καλές επιλογές. Σε πιο σπέσιαλ συνταγές, έχουμε δει να χρησιμοποιούνται ακόμα και γεμιστά μπισκότα, ενώ οι Αμερικανοί έχουν μια λατρεία στα μπισκότα Oreo. Στην Ελλάδα έχουμε δει επίσης cheesecake με βάση από αλεσμένα κουλούρια όπως τα περισσευούμενα πασχαλινά ή σμυρναίικα κουλουράκια, όπως επίσης και το σχεδόν classic πια Cheesecake με μελομακάρονα.

Υπάρχουν φυσικά και πιο μοντέρνες συνταγές στις οποίες αντί για βάση μπισκότου χρησιμοποιείται φύλλο κρούστας ή ζύμη τάρτας. Σε αυτές τις εκδοχές, το cheesecake φέρνει σε άλλα γνωστά γλυκά όπως το γαλακτομπούρεκο και η νέα συνταγή που προκύπτει είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στα δύο.

Η γέμιση: Ρικότα, τυρί κρέμα ή ανθότυρο;

Το τυρί κρέμα είναι ίσως το πιο δημοφιλές τυρί που χρησιμοποιείται στην κρέμα των cheesecake. Όμως όλο και πιο πολύ κερδίζουν έδαφος τα διάφορα παραδοσιακά κρεμώδη τυριά κάθε περιοχής. Στην Ιταλία για παράδειγμα -όπου έχουν πολύ μεγάλη παράδοση στα τυρογλυκά, κι ας μην τα λένε cheesecake- χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν στα γλυκά τους τη ρικότα. Πραγματικά, είναι πάρα πολλές οι συνταγές με ρικότα στη γέμιση, με ίσως πιο γνωστά παραδείγματα την cassata, τα cannoli και την pastiera napoletana.

Στη Γερμανία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης χρησιμοποιούν το quark, ένα κρεμώδες τυρί που παράγουν από ξινισμένο γάλα. Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε κυρίως το νωπό ανθότυρο, επειδή έχει ουδέτερη γαλατένια γεύση, ούτε αλμυρή ούτε ιδιαίτερα ξινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠορτοκαλόπιτα ή κρεπ σουζέτ; 42 θεϊκές πορτοκαλένιες συνταγέςΠορτοκαλόπιτα ή κρεπ σουζέτ; 42 θεϊκές πορτοκαλένιες συνταγές

Η επικάλυψη: μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή φρέσκα φρούτα;

Με τι σερβίρουμε το cheesecake; Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Η γοητεία του γλυκού αυτού είναι ότι μπορεί να μεταμορφωθεί εντελώς ανάλογα με το υλικό που θα το σερβίρεις. Οι λάτρεις του κλασικού θα επιλέξουν μια κόκκινη μαρμελάδα -συνήθως βύσσινο ή κεράσι. Αν το cheesecake έχει κάποιο άρωμα π.χ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση επιλέγοντας την αντίστοιχη μαρμελάδα. Ανάλογα με την εποχή, βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή των φρέσκων φρούτων, που θα μας αφήσουν και μια πιο δροσερή επίγευση. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που θέλουν να αισθανθούν ακέραια την τυρένια αίσθηση και προτιμούν το cheesecake τους εντελώς σκέτο!

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, θα βρείτε σίγουρα τη συνταγή που σας ταιριάζει. Επιλέξαμε για εσάς τις αγαπημένες μας και σας προσκαλούμε να τις δοκιμάσετε όλες!

Δείτε εδώ τις πιο αγαπημένες μας συνταγές για cheesecake:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βατόμουρα

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κεράσι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Τσίπουρο + Ρακή

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φράουλα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών