ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φακές σαλάτα, ένα πλήρες γεύμα

Οι αμυλώδεις και αφράτοι κόκκοι της φακής είναι ιδανικοί για σαλάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά μια ατελείωτη ποικιλία υλικών, ανάλογα με τα γούστα μας αλλά και την εποχή του χρόνου.

03.11.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου

Χοντρές ή ψιλές φακές;

είναι πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε χοντρές φακές για τη σαλάτα, ίσως γιατί οι μεγάλοι και αφράτοι κόκκοι τους είναι πιο ευδιάκριτοι γευστικά αλλά και οπτικά, κάτι που φαίνεται πως είναι βασικό σε μια σαλάτα. ασφαλώς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψιλές.

Τις βράζουμε σε άφθονο νερό

Για να μπορούμε να τις στραγγίξουμε, χωρίς να υπάρχει φόβος μήπως πιουν το περισσότερο και χυλώσουν. Το ζητούμενο είναι οι ευδιάκριτοι κόκκοι.

Πόση ώρα βράζουμε;

Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσουμε το βράσιμο όπως κάνουμε για τη σούπα, αφού θέλουμε να κρατάνε οι φακές στο δόντι, να γίνουν «αλντέντε». Σε γενικές γραμμές, αρκούν 30 – 35 λεπτά.

Αρωματίζουμε προαιρετικά

Αφού οι φακές σερβίρονται συνήθως με πολλά μυρωδικά και περιχύνονται με ντρέσινγκ ή κάποια σάλτσα. Αν θέλουμε πάντως, τις βράζουμε με ένα ολόκληρο, καθαρισμένο ξερό κρεμμύδι και 2 φύλλα δάφνης, τα οποία πετάμε στο τέλος.
Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες και μπορούμε είτε να τις μαρινάρουμε για λίγη ώρα με κάποιο υγρό και μυρωδάτο μείγμα είτε να τις σερβίρουμε αμέσως με τα υλικά που έχουμε επιλέξει.

7 + 1 Λαχταριστές σαλάτες με φακές

Υπολογίζουμε περίπου 300 γρ. φακές της αρεσκείας μας, ψιλές ή χοντρές, για 4 με- ρίδες. Αν η σαλάτα προορίζεται για ένα πλήρες γεύμα, αυξάνουμε τη δοσολογία στα περίπου 150 γρ. για κάθε μερίδα.

1. Γεύσεις από Ιταλία

‘Ενα μικρό, μέτρια κομμένο ραντίτσιο, 3 – 4 λεπτοκομμένες φέτες προσούτο ή λίγες φέτες καλό ιταλικό σαλάμι, 2 κουταλιές κουκουνάρια και μερικές σταγόνες καλής ποιότητας βαλσαμικό ξίδι υπογράφουν ένα εξαιρετικό ιταλικό πιάτο, φίνο και πεντανόστιμο.

2. Με σκόρδο και ξίδι

Λιώνουμε 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (ή λιγότερο, αν δεν μας αρέσει) και τις ανακατεύουμε με 1 κουταλιά ξίδι της αρεσκείας μας. Περιχύνουμε τις φακές και συμπληρώνουμε με 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

3. Μουστάρδα στο ντρέσινγκ

Επιλέγουμε τη μουστάρδα της αρεσκείας μας (πικάντικη, απαλή, με κόκκους, με ξίδι) και προσθέτουμε 1 κουταλάκι στο ντρέσινγκ. Συμπληρώνουμε με λίγα σπιτικά κρουτόν.

4. Θαλασσινά και παστά ή καπνιστά ψάρια

Μια απλή σαλάτα με φακές με λίγα φρέσκα μυρωδικά αποκτά άλλο νόημα με λίγα τραγανά τηγανητά καλαμαράκια ή παναρισμένες τηγανητές γαρίδες που θα προσθέσουμε στο σερβίρισμα. Μια άλλη ιδέα είναι να συμπληρώσουμε κάθε μερίδα με 2 – 3 φιλετάκια μαρινάτου γαύρου ή μερικά κομμάτια ξιδάτο χταποδάκι. Ακόμη και μια σαλάτα με ταπεινές φακές αποκτά επίσημη εμφάνιση με λίγες λεπτές φέτες καπνιστού σολομού και λίγες κορυφές άνηθου.

5. Πορτοκάλι, μανταρίνι

Αναπάντεχα ταιριαστός συνδυασμός είναι οι όξινοι και μυρωδάτοι χυμοί εσπεριδοειδών στις φακές. Αρκούν 1 – 2 κουταλιές χυμός και 3 κουταλιές ελαιόλαδο για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ. Για πιο έντονο άρωμα συμπληρώνουμε με το ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι ή μανταρίνι. Κομμένες φετούλες από ζουμερό πορτοκάλι είναι ιδανικός συνδυασμός με φακές, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγες πράσινες τσακιστές ελιές και 1/2 φλιτζάνι τριμμένη μαραθόριζα.

6. Γιαούρτι, το ιδανικό συνοδευτικό

Είτε σκέτο είτε αρωματισμένο με κάρι ή πάπρικα ή κόλιανδρο, είτε ακόμη με λάδι και αλατοπίπερο, το γιαούρτι είναι ένας υπέροχος συνοδός της σαλάτας με φακές, καθώς απαλύνει τη χωμάτινη υφή τους και χαρίζει δροσιά και φρεσκάδα.

7. Χόρτα και ντρέσινγκ με ταχίνι

Βράζουμε 500 γρ. χόρτα (σέσκουλα, σπανάκι), τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τις φακές. Φτιάχνουμε μια σάλτσα με 1 φλιτζάνι βρασμένες και στραγγισμένες φακές, που τις λιώνουμε στο μούλτι με 1 κουταλιά ταχίνι, 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου βράσαμε τα χόρτα, 1/2 κουτ. γλυκού ξερό τριμμένο δυόσμο και λίγο χυμό λεμονιού.

7 +1. Χωριάτικη σαλάτα στις φακές!

Μια πρόταση που συνδυάζει ένα απλό πιάτο βρασμένες φακές με την απολαυστικότερη -ίσως- μεσογειακή σαλάτα. Αρκεί να προσθέσουμε στη σαλάτα με φακές 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 120 γρ. κυβάκια πικάντικης φέτας, μερικές ελιές Καλαμών, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, άφθονο ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταμπουλέ με φακές

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών