Από τον κλασικό μπακλαβά και την ντελικάτη γαλατόπιτα, μέχρι το σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο και την γλυκιά κολοκυθόπιτα, τα γλυκά ταψιού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Κάθε σπίτι έχει τις δικές του παραλλαγές και τα μυστικά για την τέλεια συνταγή. Σε κάποια γλυκά το φύλλο είναι λεπτό σαν χαρτί, σε άλλα το σιρόπι λεπτόρρευστο και αγνό και δένει το γλυκό χωρίς να το μπουκώνει, οι ξηροί καρποί πάντα δίνουν το τραγανό στοιχείο και συμπληρώνουν το όλον. Το πρόβειο ή αγελαδινό βούτυρο δίνει βάθος στη γεύση, ενώ τα εσπεριδοειδή τα εξαίσια αρώματά τους. Η φυσική βανίλια τις γλυκοπικάντικες νότες και φυσικά η κανέλα, διαχρονικά αγαπημένη σύντροφος κάθε ελληνικής κρέμας.
Τα γλυκά ταψιού είναι κάτι παραπάνω από επιδόρπια, είναι μέρος της οικογενειακής ιστορίας, με συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Φτιάχνονται με απλά υλικά, ενώ έχουν περίπλοκες τεχνικές που τελειοποιήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Είναι τα «καλά» μας γλυκά, αυτά που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας σε γιορτές, κυριακάτικα τραπέζια και χαρές.