ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Iced brew: πώς φτιάχνουμε στο σπίτι τον πιο απολαυστικό κρύο καφέ

Ο iced brew είναι δροσερός, γευστικός και εύκολος στην παρασκευή. Με μια οικονομική συσκευή και απλές οδηγίες τον φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι μέσα σε λίγα λεπτά.

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Iced brew: πώς φτιάχνουμε στο σπίτι τον πιο απολαυστικό κρύο καφέ

Αν έχετε επισκεφτεί πρόσφατα κάποιο από τα café που υποστηρίζουν την κουλτούρα του speciality, μπορεί να έχετε δοκιμάσει τον cold brew, δηλαδή έναν κρύο καφέ φίλτρου που παρασκευάζεται με αργή εκχύλιση (μπορεί να κρατήσει μέχρι και 12 ώρες). Συνήθως περιέχει και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης, που λειτουργεί ως ισορροπιστής οξύτητας και ως συντηρητικό, για να διατηρηθεί αρκετές ώρες το ρόφημα. Η παρασκευή του στο σπίτι είναι δύσκολη, χρονοβόρα και ασύμφορη. Ο iced brew, αντίθετα, φτιάχνεται ακολουθώντας τη διαδικασία του ζεστού καφέ φίλτρου. Τον δοκιμάσαμε πρώτη φορά στο Taf Coffee Shop (Eμ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα) και τους ζητήσαμε τη συνταγή τους. Με μία μόνο «συσκευή» χαμηλού κόστους, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη καφέ, έχετε ό,τι χρειάζεστε για να τον παρασκευάσετε στο σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην ΑθήναΠού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην Αθήνα

 

Τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε iced brew καφέ

  •  Ένα «χωνί», το οποίο ονομάζεται dripper. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Δύο από τις πιο δημοφιλείς είναι το Hario V60 και το Bonavita Clever – σε μαγαζιά με είδη καφέ.
  • Μια ζυγαριά ηλεκτρονική, για να υπολογίσουμε τα γραμμάρια του καφέ, του νερού και του πάγου.
  • Έναν βραστήρα ή άλλο μέσο για να θερμάνουμε το νερό.
  • Χρονόμετρο, καθώς ο χρόνος εκχύλισης είναι σημαντικός για το γευστικό αποτέλεσμα. – Μια κανάτα για την εκχύλιση.

 

Τα βήματα που ακολουθούμε:

1. Βάζουμε μια κανάτα πάνω στη ζυγαριά. Ρίχνουμε στην κανάτα 100 γρ. παγάκια και στερεώνουμε πάνω της τo dripper (χωνί). Βάζουμε ένα χάρτινο φίλτρο και χρησιμοποιούμε το dripper σύμφωνα με τις οδηγίες (π.χ. βρέχουμε το φίλτρο και το αφήνουμε να στραγγίξει). Ρίχνουμε στο φίλτρο 18 γρ. φρεσκοαλεσμένο καφέ (είναι αρκετός για 2 σερβιρίσματα). Μπορείτε να ζητήσετε να σας τον αλέσουν στο καφεκοπτείο, με την ιδανική κοκκομετρία που ταιριάζει στo dripper σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 καινούργια μαγαζιά για καλό καφέ στην Αθήνα5 καινούργια μαγαζιά για καλό καφέ στην Αθήνα

2. Με σταθερή και χαμηλή ροή ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό (92-94° C). Είναι σημαντικό να μη βράσει το νερό. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, αποσύρουμε λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον βρασμό και περιμένουμε 1 λεπτό ώστε να πέσει η θερμοκρασία. Ρίχνουμε το νερό με κατεύθυνση προς το κέντρο του καφέ. Ο καφές θα αρχίσει να στάζει στον πάγο με ροή σαν λεπτό κορδόνι. Υπολογίζουμε πως από την ώρα που το νερό ακουμπήσει τον καφέ μέχρι και την ολοκλήρωση της εκχύλισης πρέπει να περάσουν συνολικά 2 λεπτά.

3. Ο πάγος που υπάρχει στην κανάτα θα λιώσει κατά τη διάρκεια της εκχύλισης και έτσι καφές θα είναι δροσερός στο τέλος των 2 λεπτών. Η δοσολογία καφέ, νερού και πάγου είναι υπολογισμένη ώστε ο iced brew να μην είναι νερωμέ- νος στο τέλος της εκχύλισης. Γι’ αυτό μπορούμε, αν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον πάγο στο σερβίρισμα.

Ο iced brew δεν έχει μεγάλη διάρκεια «ζωής». Έτσι, για να διατηρηθούν όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά ζωηρά πρέπει να τον καταναλώσουμε μέσα σε λίγη ώρα από την παρασκευή.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών