«Το κουνουπίδι είναι ένα λάχανο με πανεπιστημιακή μόρφωση» σύμφωνα με τον Μαρκ Τουέιν, μια δήλωση που έκανε βέβαια, επιχειρηματολογώντας για την εκπαίδευση και όχι για τα λαχανικά.

Ένα χειμωνιάτικο λαχανικό, που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και κατάγεται από τις χώρες της Μεσογείου, με υπέροχο σχήμα, σαν κέρινο γλυπτό, λευκό χρώμα και λαχανί φύλλα να το αγκαλιάζουν. Είναι ένα λαχανικό που κυριολεκτικά δεν έχει μαγειρικούς περιορισμούς. Βράζεται, ψήνεται, τηγανίζεται, μαγειρεύεται και γίνεται από τσιπς μέχρι τουρσί, πουρές και σούπα για χάρη μας.

Το έχουμε συνηθίσει βραστό σε σαλάτα με λαδολέμονο και γιαχνί με ντομάτα στην κατσαρόλα. Οι Ιταλοί όμως, το προτιμούν με παρμεζάνα, το προσθέτουν στα ριζότι ενώ οι Γάλλοι το απολαμβάνουν με μπεσαμέλ στο φούρνο αλλά και σε κρεμώδη σούπα.

4  πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το κουνουπίδι:

  • Ποια είναι η εποχή του; Η συγκομιδή του κουνουπιδιού ξεκινάει τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι και τον Μάρτιο, ανάλογα και με την περιοχή καλλιέργειας.
  • Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κουνουπίδι: Προσέχουμε να μην είναι μαυρισμένες οι άκρες στα μπουκετάκια. Όσο πιο άσπρο, τόσο πιο φρέσκο. Επίσης, δοκιμάζουμε την ελαστικότητα: θα πρέπει το κουνουπίδι να σπάει και να μην είναι ελαστικό.
  • Συμβατικό ή βιολογικό; Προφανώς η βιολογική ή η ολοκληρωµένη καλλιέργεια είναι πιο ασφαλής, όµως κι ένας συµβατικός παραγωγός που τηρεί τις οδηγίες των φυτοφαρµάκων και τους νόµους παράγει ασφαλή προϊόντα. Είτε πρόκειται λοιπόν για βιολογικό καλλιεργητή είτε για συμβατικό, δοκιμάζουμε το προϊόν, ζητάμε στοιχεία για την καλλιέργεια και χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης.
  • Πώς το διατηρούμε; Διατηρείται σε καλή κατάσταση για περίπου 1 εβδομάδα, ιδανικά σε χάρτινη σακούλα (για περισσότερο χρονικό διάστημα από το μπρόκολο).

 

Πως μαγειρεύουμε το κουνουπίδι;

(O χρόνος αφορά σε κουνουπίδι χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια)

  • Βραστό: Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κουνουπίδι χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Θα είναι ελαφρώς al dente. Θέλει γύρω στα 10-12 λεπτά για να μαλακώσει καλά και να γίνει βουτυράτο.
  • Στον ατμό: Στον ατμομάγειρα ή σε κατσαρόλα με το ειδικό καλάθι μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
  • Στην κατσαρόλα (για μαγειρευτό): Θα χρειαστεί γύρω στα 10 λεπτά για να μαλακώσει αλλά να μείνει σχετικά τραγανό ή περίπου 20-25 λεπτά, για να μαλακώσει πολύ και να αποκτήσει βουτυράτη υφή.
  • Στον φούρνο: 15 λεπτά στους 200°C είναι αρκετά για να μαλακώσουν τα μπουκετάκια κουνουπιδιού και να ροδίσουν όμορφα. Γίνονται al dente.

Τι μπαχαρικά του ταιριάζουν;

Τα μπαχαρικά του είναι σίγουρα το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο αλλά ταιριάζει πολύ και με την πάπρικα, την ρίγανη και το δεντρολίβανο.

Πώς θα εξαλείψουμε τη βαριά μυρωδιά

Το μυστικό βρίσκεται στον χρόνο μαγειρέματος: όσο λιγότερος τόσο λιγότερη και η βαριά μυρωδιά του κουνουπιδιού. Για να την περιορίσουμε ακόμα πιο πολύ, βάζουμε στην κατσαρόλα 1-2 δαφνόφυλλα, 3-4 κόκκους μπαχάρι και 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι. Το τελευταίο συμβάλλει και στο να διατηρήσει το λαχανικό το ανοιχτό χρώμα του.

 

Δείτε εδώ 20 συνταγές με κουνουπίδι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών