Μελώνουν υπέροχα στον φούρνο οι μελιτζάνες. Μαλακώνουν, γλυκαίνουν. Όταν έχεις μπροστά σου ένα πιάτο παπουτσάκια ή ένα ιμάμ μπαϊλντί –δεν μπαϊλντισε (λιποθύμησε) τυχαία εκείνος ο ιμάμης που του έδωσε το όνομά του– δεν τις μετράς τις μπουκιές. Είτε ανοιχτές σαν φορτωμένες βαρκούλες, είτε γεμιστές, τροφαντές-τροφαντές, μπαίνουν στον φούρνο και βγαίνουν κούκλες. Όλη η Μεσόγειος τις χαίρεται τις μελιτζάνες, που τις βρίσκουμε στην αγορά από την ώρα που πιάνει να καλοκαιριάζει μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Τώρα το φθινόπωρο, που η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια αρχίζουν σιγά σιγά να μετριάζονται, και μεγαλώνουν πιο σωστά, με πιο ήπιους ρυθμούς, είναι στα πιο ωραία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες: δείτε γιατί πρέπει πάντα να τις ξεπικρίζουμεΜελιτζάνες: δείτε γιατί πρέπει πάντα να τις ξεπικρίζουμεΑνάμεσα στις παρακάτω συνταγές, όπου πρωταγωνιστεί το νόστιμο λαχανικό, θα βρείτε «καλόγερο» από τη Νάξο –έτσι λένε στο νησί τις μελιτζάνες που γεμίζουν με κοκκινιστό μοσχάρι γιατί η «ντυμένη» στα μαύρα μελιτζάνα θυμίζει ρασοφορεμένο καλόγερο– και μελιτζάνες παστρόκιο, ένα απολαυστικό πιάτο σε στρώσεις από την Κέρκυρα, πολίτικο ιμάμ μπαϊλντί και παπουτσάκια με συνταγές από την Σμύρνη αλλά και από την Πέργαμο, θαυμάσιες πικάντικες μαροκινές μελιτζάνες με αρνίσιο κιμά καθώς επίσης και σιτσιλιάνικες γεμιστές με σταφίδες, κουκουνάρια και γαλέτα και όχι μόνο. Και λαδερά έχει η λίστα μας, με κρεμμύδια που καραμελώνουν, και συνταγές με κιμά, με λουκάνικο, με θαλασσινά, με φέτα, με μυζήθρα… Πολλά υλικά κάνουν καλή παρέα με την μελιτζάνα στο ταψί. Πάρτε στρουμπουλές φλάσκες ή μακρόστενες τσακώνικες, προσέχοντας να έχουν σφιχτή σάρκα, λεία και τεντωμένη φλούδα, χωρίς μαλακά σημεία και χτυπήματα, και διαλέξτε πορεία.

Δείτε εδώ 20 συνταγές για μελιτζάνες στον φούρνο:

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT