Η νηστεία θέλει φαντασία

Η νηστεία μπορεί να γίνει έξτρα απολαυστική και, πιστέψτε μας, αφορμή για φανταστικά τραπεζώματα με την παρέα, με γεύσεις που θα τους κάνουν να αναφωνήσουν: «δεν το περίμενα να νηστεύω με τέτοιες λιχουδιές!».

Έχετε δοκιμάσει μπέργκερ θαλασσινών όπως το απίθανο γαριδομπέργκερ με πυκνή σάλτσα αβοκάντο, κλεισμένο σε ζυμωτό ψωμάκι με μελάνι σουπιάς; Μεξικάνικα τάκος με ζουμερά, τραγανά λαχανικά και ψητές γαρίδες; Φαλάφελ σε αφράτες πίτες με ταραμοσαλάτα; Ή ασιατική σαλάτα με καλαμάρι, noodles και πικάντικα λαχανικά; 

Όλα είναι πιάτα νηστίσιμα εκατό τα εκατό. Τα βλέπεις όμως στο τραπέζι και νομίζεις ότι έχεις βγει για φαγητό σε έθνικ γκουρμέ εστιατόριο και αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις συνδέσει τέτοιου είδους γεύσεις με τη νηστεία!

Και βέβαια δεν είναι μόνο τέτοια έθνικ πιάτα ταμάμ για τη Σαρακοστή. Τα ελληνικά εποχικά φαγητά όπως λαχανόρυζο, πρασόρυζο, σκέτη από γιουβέτσι ή όσπρια, με ένα τόσο δα μικρό twist, μικρές τσαχπινιές με αρτύματα δηλαδή, γίνονται απίθανα νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα που θα  υιοθετήσουμε όχι μόνο στη νηστεία αλλά όλο το χρόνο. 

Λίγο τζίντζερ στο λαχανόρυζο του δίνει απρόσμενα εξωτικές νότες. Βάλτε στην απλή πατατοσαλάτα μια συλλογή από ψιλοκομμένα λαχανικά, προσθέστε τραγανό καλαμάρι (ακόμη και κονσέρβας!), σάλτσα σόγιας και κουκουνάρια και θα μας θυμηθείτε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ30 τέλεια νηστίσιμα γλυκά για τη Σαρακοστή30 τέλεια νηστίσιμα γλυκά για τη Σαρακοστή

Μικρά μυστικά και ιδέες για νηστεία με στιλ

  • Αρτύματα: τα νόστιμα στολίδια της νηστείας. Ντρέσινγκ και γενικώς λαδόξιδα εμπλουτισμένα με ξύσματα εσπεριδοειδών, ψιλοκομμένα μυρωδικά, σουσάμι, σπασμένους ξηρούς καρπούς ή τραγανά ψίχουλα ιδιαίτερων ψωμιών, νοστιμίζουν αφάνταστα σαλάτες με ψητά ή βραστά λαχανικά. 
  • Τα όσπρια αγαπούν τα θαλασσινά: Λες και φτιάχτηκαν για ταιριάξουν απόλυτα ακόμα και στο ίδιο πιάτο. Όλα τα όσπρια γίνονται σαλάτα, μόνα τους ή ανάμεικτα μεταξύ τους (προσοχή μόνο στους διαφορετικούς χρόνους βρασίματος) και δένουν γάντι με ξιδάτο χταποδάκι ψιλοκομμένο, τηγανητά καλαμάρια, μοσχοχτάποδα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, σουπιές με ή χωρίς το μελάνι τους. Ανακατέψτε τα, αρτύστε με χυμούς εσπεριδοειδών, μυρωδικά και μπαχαρικά όπως καπνιστή πάπρικα ή κόλιανδρο και απολαύστε αυτή την θαυμαστή μορφή των οσπρίων ως δυναμωτικό και νόστιμο σαλατοφαγητό.
  • Κροκέτες κάθε είδους: Τα λαχανικά και τα καλοβρασμένα όσπρια είναι η πρώτη ύλη για λαχταριστές κροκέτες, τραγανές εξωτερικά και κρεμώδης εσωτερικά. Προσθέστε ψιλοκομμένα θαλασσινά και μυρωδικά στο μείγμα, αρτύστε με κάρι, κύμινο και κόλιανδρο και απολαύστε φαγητό νοστιμότατο μαζί με μια ζουμερή φρεσκοκομμένη σαλάτα.
  • Ρύζι και ζυμαρικά – οι άρχοντες της νηστείας: Αξιοποιήστε την τρομερή νοστιμιά ωμών σαλτσών σε βρασμένο ρύζι ή ζυμαρικά και ανοίξτε νέους γευστικούς ορίζοντες που θα τους ακολουθείτε όχι μόνο στη νηστεία! Χτυπήστε, ας πούμε, στο μπλέντερ μουστάρδα, φέτες εσπεριδοειδών, φρέσκα φύλλα μυρωδικών και μέλι ή φυσική μελάσα και ανακατέψτε τη με σπυρωτό πιλάφι που θα γαρνίρετε με καβουρδισμένα ψίχουλα ψωμιού! Λιώστε βρασμένο αρακά (ή σπανάκι ή μπρόκολο) με ξύσμα λεμονιού, ένα φρέσκο μυρωδικό που σας αρέσει (μάραθο, βασιλικό, δυόσμο) και φιστίκια Αιγίνης ωμά και ανακατέψτε το μείγμα με μια ωραία σκέτη μακαρονάδα, ρίχνοντας στο σερβίρισμα ωμό ελαιόλαδο και πιπέρι!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα σνακ της νηστείας: 19 λαχταριστές συνταγέςΤα σνακ της νηστείας: 19 λαχταριστές συνταγές

Η νηστεία τελικά είναι τα γνωστά μας υλικά σε άλλους συνδυασμούς. Είναι η αναβάθμιση υλικών που τα χρησιμοποιούμε πιο συχνά σαν συνοδευτικά ή αρτύματα, σε βασικό συστατικό της συνταγής. Και βέβαια είναι η αξιοποίηση των ανοιξιάτικων μυρωδικών, φρέσκων και μοσχομυριστών, σε απλές ωμές σάλτσες που μπορούν να νοστιμίσουν αφάνταστα ακόμη και το πιο βαρετό πιλάφι ή τις βραστές πατάτες. 

Με μερικά κόλπα (που θα αρέσουν και στα παιδιά), όπως μια ιδιαίτερη παρουσίαση στο πιάτο, η νηστεία δεν μοιάζει καν σαν αποχή από συγκεκριμένες τροφές -απεναντίας γίνεται το γευστικό μας άνοιγμα σε νέους συνδυασμούς και γεύσεις, απολαυστικές και υγιεινές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρακοστή: 18 συνταγές για νηστίσιμες πίτεςΣαρακοστή: 18 συνταγές για νηστίσιμες πίτες

Δείτε εδώ 12 συνταγές για μοντέρνα νηστεία:

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών