ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

2 τρόποι για να συντηρήσουμε τον σγουρό βασιλικό

Κλείνουμε την απίθανη μυρωδιά του σε βάζο για να έχουμε καλοκαίρι... όλον τον χρόνο.

15.09.2021
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
2 τρόποι για να συντηρήσουμε τον σγουρό βασιλικό

1ος τρόπος: Σε χοντρό αλάτι

Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά, πολύ προσεκτικά, όσα φύλλα και κορφούλες σγουρού βασιλικού θέλουμε. Φροντίζουμε να μη μείνει ούτε σταγόνα νερού στα φύλλα και να μην τα τραυματίσουμε, γιατί μαυρίζουν και αλλοιώνεται η γεύση τους. Σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο απλώνουμε μία στρώση χοντρό αλάτι. Από πάνω στρώνουμε μία μονή στρώση φύλλα βασιλικού και τα καλύπτουμε με άλλη μία στρώση χοντρό αλάτι. Συνεχίζουμε με εναλλάξ στρώσεις, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα φύλλα που διαθέτουμε, τελειώνοντας με στρώση αλατιού. Φυλάσσουμε το δοχείο σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Κάθε φορά που παίρνουμε φύλλα, σκεπάζουμε το κενό που μένει με νέο αλάτι, για να προστατέψουμε τα υπόλοιπα. Τινάζουμε καλά από το αλάτι τα φύλλα που βγάλαμε και τα χρησιμοποιούμε στη συνταγή μας. Τα φύλλα διατηρούνται σαν φρέσκα.

Βασιλικός συντηρημένος σε ελαιόλαδο

Βασιλικός συντηρημένος στο αλάτι

2ος τρόπος: Σε ελαιόλαδο

Πλένουμε και σκουπίζουμε σχολαστικά όσα φύλλα και κορφούλες σγουρού βασιλικού θέλουμε. Στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, φτιάχνοντας πακετάκια χοντρά με όσα περισσότερα φύλλα θέλουμε. Βάζουμε το πακετάκι αυτό σε γυάλινο βάζο και απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, μέχρι να το καλύψει. Αν υπάρχει ακόμη χώρος, φτιάχνουμε κι άλλο πακετάκι και το βάζουμε κι αυτό στο βάζο.

Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει τα φύλλα κατά 1 εκ. Χτυπάμε ελαφρά το βάζο στον πάγκο για να διαλύσουμε τυχόν μικρά κενά αέρα, κλείνουμε το βάζο και το διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Στραγγίζουμε όσα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμένα με λάδι τα υπόλοιπα φύλλα. Χρησιμοποιούμε και το ελαφρά αρωματισμένο λάδι.

Κανένας λόγος δεν υπάρχει να μην χρησιμοποιούμε στα μαγειρέματά μας τον σγουρό βασιλικό, παρότι τα μικρά φύλλα του ίσως μας δυσκολέψουν στο μάζεμα. Έχει σαγηνευτικό άρωμα, στο βάθος μάλιστα θα διακρίνετε απαλές νότες κανέλας. Ο πλατύφυλλος είναι πιο ουζάτος.

Προσοχή στο μάδημα

Κορφολογούμε προσεχτικά τις τρυφερές κορυφές και τις χρησιμοποιούμε ως έχουν, όπως τον πλατύφυλλο βασιλικό. Έτσι και πιο εύκολα θα μαζέψουμε την ποσότητα που θέλουμε και θα βοηθήσουμε το φυτό να φουντώσει και να αναπτυχθεί.

Όσο για τα μεγαλύτερα φύλλα, τα μαζεύουμε προσεχτικά χωρίς τα κοτσάνια, γιατί αυτά μαυρίζουν και πικρίζουν ευκολότερα.

Δύσκολα υπολογίζουμε την ποσότητα που θέλουμε με αριθμό φύλλων ή φλιτζάνια. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι με γραμμάρια. Γι’ αυτό μια ζυγαριά κουζίνας είναι απαραίτητη.

Για συνταγές όπως το λάδι βασιλικού, όπου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες (200 ή 300 γρ.), είναι προτιμότερο να αγοράσουμε από φυτώριο μία ή δύο μεγάλες φουντωτές γλάστρες με πλήρως ανεπτυγμένο βασιλικό. Συμφέρει και από πρακτικής, και από οικονομικής άποψης.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών