Τα αρωματικά ελαιόλαδα γίνονται πανεύκολα και νοστιμίζουν ακόμη και το πιο «νερόβραστο» φαγητό. Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και μυστικά φτιάχνουμε γευστικά λάδια με βότανα ή μπαχαρικά και δίνουμε σπιρτάδα και χαρακτήρα σε κάθε πιάτο.
Μυστικά επιτυχίας
- Διαλέγουμε ελαιόλαδα καλής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας και όχι ιδιαίτερα «έντονα».
- Τα μπαχαρικά πρέπει να μην είναι πολυκαιρισμένα, τα βότανα φρέσκα ή φρεσκοαποξηραμένα, ώστε να έχουν όλο το άρωμά τους.
- Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μπουκάλια. Πρέπει να είναι απολύτως στεγνά. Τα αρωματικά φυτά, αφού τα πλύνουμε ελαφρώς με νερό, τα σκουπίζουμε απαλά με βαμβακερό ύφασμα.
- Μόλις φτιάξουμε το αρωματικό ελαιόλαδο, το κλείνουμε ερμητικά και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ποτέ στον ήλιο. Είναι έτοιμο μετά από δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες.
- Εάν θέλουμε ηπιότερη γεύση και άρωμα, βγάζουμε (μετά τις 2 εβδομάδες) τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε και μεταγγίζουμε το ελαιόλαδο σε καθαρό μπουκάλι, φιλτράροντάς το μέσα από τουλπάνι.
- Επίσης, όταν καταναλώσουμε κάποια ποσότητα κι αρχίζει να ξεπροβάλλει έξω από την επιφάνεια του λαδιού το αρωματικό φυτό, καλό είναι να το απομακρύνουμε -με την παραπάνω μέθοδο- γιατί είναι εύκολο να χαλάσει τόσο το μυρωδικό όσο και το ελαιόλαδο.
Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να αρωματίσουμε το λάδι:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (50° – 60° C, χωρίς να κάψει) ένα μέρος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε μαζί με τα φρέσκα αρωματικά που επιλέξαμε. Το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το φιλτράρουμε με τουλπάνι ή γάζα και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ποσότητα του μπουκαλιού και βάζουμε, επιπλέον, ένα κλαδάκι αρωματικό φυτό. Κλείνουμε το μπoυκάλι ερμητικά.