ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς φτιάχνουμε αρωματικά ελαιόλαδα για να νοστιμίσουμε το φαγητό;

Τα αρωματικά ελαιόλαδα γίνονται πανεύκολα και δίνουν γεύση ακόμη και το πιο «νερόβραστο» πιάτο.

28.09.2017| Updated: 17.10.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς φτιάχνουμε αρωματικά ελαιόλαδα για να νοστιμίσουμε το φαγητό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπριαΓιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπριαΤα αρωματικά ελαιόλαδα γίνονται πανεύκολα και νοστιμίζουν ακόμη και το πιο «νερόβραστο» φαγητό. Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και μυστικά φτιάχνουμε γευστικά λάδια με βότανα ή μπαχαρικά και δίνουμε σπιρτάδα και χαρακτήρα σε κάθε πιάτο.

Μυστικά επιτυχίας

  • Διαλέγουμε ελαιόλαδα καλής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας και όχι ιδιαίτερα «έντονα».
  • Τα μπαχαρικά πρέπει να μην είναι πολυκαιρισμένα, τα βότανα φρέσκα ή φρεσκοαποξηραμένα, ώστε να έχουν όλο το άρωμά τους.
  • Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μπουκάλια. Πρέπει να είναι απολύτως στεγνά. Τα αρωματικά φυτά, αφού τα πλύνουμε ελαφρώς με νερό, τα σκουπίζουμε απαλά με βαμβακερό ύφασμα.
  • Μόλις φτιάξουμε το αρωματικό ελαιόλαδο, το κλείνουμε ερμητικά και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ποτέ στον ήλιο. Είναι έτοιμο μετά από δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε ηπιότερη γεύση και άρωμα, βγάζουμε (μετά τις 2 εβδομάδες) τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε και μεταγγίζουμε το ελαιόλαδο σε καθαρό μπουκάλι, φιλτράροντάς το μέσα από τουλπάνι.
  • Επίσης, όταν καταναλώσουμε κάποια ποσότητα κι αρχίζει να ξεπροβάλλει έξω από την επιφάνεια του λαδιού το αρωματικό φυτό, καλό είναι να το απομακρύνουμε -με την παραπάνω μέθοδο- γιατί είναι εύκολο να χαλάσει τόσο το μυρωδικό όσο και το ελαιόλαδο.

Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να αρωματίσουμε το λάδι:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (50° – 60° C, χωρίς να κάψει) ένα μέρος του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιήσουμε μαζί με τα φρέσκα αρωματικά που επιλέξαμε. Το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το φιλτράρουμε με τουλπάνι ή γάζα και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ποσότητα του μπουκαλιού και βάζουμε, επιπλέον, ένα κλαδάκι αρωματικό φυτό. Κλείνουμε το μπoυκάλι ερμητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)Πώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών