ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρνί ή κατσίκι; Μυστικά για τέλειο μαγείρεμα στον φούρνο

Φέτος που θα βάλουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι στον φούρνο, μαθαίνουμε τι προετοιμασία πρέπει να κάνουμε. Ποιο κομμάτι αγοράζουμε, πώς το μαρινάρουμε, τι μυρωδικά βάζουμε;

15.04.2020| Updated: 03.04.2023
Αρνί ή κατσίκι; Μυστικά για τέλειο μαγείρεμα στον φούρνο

Φέτος που θα βάλουμε το αρνάκι ή το κατσικάκι στον φούρνο, μαθαίνουμε τι προετοιμασία πρέπει να κάνουμε. Ποιο κομμάτι αγοράζουμε, πώς το μαρινάρουμε, τι μυρωδικά βάζουμε;

Πώς πρέπει να μας ετοιμάσουν το αρνί ή το κατσίκι;

Αν θέλουμε ολόκληρα, άκοπα μπούτια, καλό είναι το διευκρινίζουμε με σαφή τρόπο, διότι πολλοί κρεοπώλες συνηθίζουν να «τσακίζουν» το μπούτι με τον μπαλτά σε 3 – 4 σημεία για να ψηθεί καλύτερα. Διαβάστε όλες τις συμβουλές εδώ.

Αρνί ή κατσίκι;

Οι διαφορές στον τρόπο ζωής και διατροφής είναι αυτές που ευθύνονται για τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζώων. Τα πρόβατα έχουν περισσότερο λίπος γιατί δεν κινούνται πολύ και η μυρωδιά τους είναι πιο βαριά, γιατί η μονοτονία της τροφής αποτυπώνεται στη γεύση και την «ευωδία» της σάρκας. Τα κατσίκια αντίθετα, που είναι «πρωταθλητές στην ορειβασία», δεν είναι τόσο λιπαρά και η γεύση τους μπορεί να μας εκπλήξει, καθώς η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από φυτά και χόρτα του βουνού.

Το κατσίκι γάλακτος είναι πιο υγιεινό και πιο εύπεπτο από το αρνί γάλακτος, καθώς το κατσικίσιο γάλα µε το οποίο έχει τραφεί είναι χαµηλότερο σε λιπαρά. Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιο νόστιµο, ειδικά αν πρόκειται για ένα από αυτά τα «ηµιάγρια» που στις διακοπές µας στα νησιά τα βλέπουµε να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά και να κατεβαίνουν το βράδυ στην παραλία για να πιουν νερό.

Για να διακρίνεται από το αρνί, κάποια σφαγεία αφήνουν πάνω στην ουρά του κατσικιού µέρος του τριχώµατος, παρότι απαγορεύεται για λόγους υγιεινής, και η ουρά τους είναι στραµµένη προς τα πάνω. Μια άλλη διαφορά είναι στα µπούτια, που είναι πιο ισχνά από του αρνιού. Διαφέρουν επίσης στην κατατοµή του κεφαλιού, που στα κατσίκια είναι ευθεία. Αντιθέτως, στο κεφάλι των αρνιών υπάρχει ένα καρούµπαλο που ξεκινάει από τα µάτια και φτάνει στην άκρη της µύτης. Αν δεν είµαστε εξοικειωµένοι, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλάβουµε αυτές τις διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνί και κατσίκι στον φούρνο: 23 συνταγές για το ΠάσχαΑρνί και κατσίκι στον φούρνο: 23 συνταγές για το Πάσχα

Όλα τα μυστικά για το ψήσιμο

Είτε πρόκειται για κομμάτια κρέατος είτε για άκοπα μέρη του ζώου (ολόκληρο μπούτι, σπάλα), καλό είναι το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος (δηλαδή παραπάνω από τον μισό χρόνο) να γίνεται με το κρέας σκεπασμένο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μελωμένο, ζουμερό ψαχνό, χωρίς να ξεραθεί ή να παρασκουρύνει η επιφάνειά του. Ξεσκεπάζουμε προς το τέλος, για να ροδίσει και να γίνει τραγανή η πέτσα του κρέατος. Διαβάστε περισσότερα μυστικά για το ψήσιμο εδώ.

Πώς θα ξεροψήσουμε το κρέας;

Η καλύτερη επιλογή για ψήσιμο στον φούρνο, ανεξαρτήτως συνταγής, είναι να βάλουμε το κομμάτι κρέατος σε σχάρα. Είτε χρησιμοποιούμε ένα ταψί με δική του σχάρα, είτε αγοράζουμε μια μικρή σχαρίτσα (βρίσκουμε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή χρησιμοποιούμε τη σχάρα του φούρνου αφού τη λαδώσουμε. Βάζουμε από κάτω ένα ταψί για να στάζουν τα λίπη, στο οποίο αν θέλουμε προσθέτουμε πατάτες που θα νοστιμίζουν από τα υγρά του αρνιού ή του κατσικιού. Με αυτόν τον τρόπο, το κρέας θα ξεροψηθεί και δε θα βράσει στα ζουμιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα: 7 συνταγές για αρνί και κατσίκι στην κατσαρόλαΠάσχα: 7 συνταγές για αρνί και κατσίκι στην κατσαρόλα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών