ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο Τσέλεπος «αποβιβάστηκε» στη Σαντορίνη

Η ανάπτυξη του αμπελώνα της Σαντορίνης από επαγγελματίες εξασφαλίζει και μια άλλου είδους ανάπτυξη στο νησί.

13.12.2016
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Δεν θα σας μιλήσω για χρυσοκίτρινες λάμψεις, αρώματα κάθε είδους, για σώμα και επίγευση. Θα σας πω ότι η νέα Σαντορίνη Τσέλεπου (εσοδείας 2014) από τα αμπέλια της οικογένειας Χρυσού στο νησί, που βγήκε στην αγορά πριν από λίγες ημέρες, είναι ένα κρασί που αξίζει την προσοχή μας για πολλούς λόγους.

Αρχικά βέβαια για τον προφανή λόγο: για τη γεύση και το άρωμά του, γι’ αυτή την ευχαρίστηση που μας προκαλεί ένα καλό κρασί με την πρώτη κιόλας γουλιά. Και η νέα Σαντορίνη είναι ένα τέτοιο κρασί. Επειτα, γιατί πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που έχει ενδιαφέρον, συναίσθημα (ναι, στον οινικό τομέα χρειάζεται) αλλά και προοπτική.

Ο Γιάννης Τσέλεπος (γνωστός για το κρασί του ομώνυμου κτήματος στην Αρκαδία) αναβίωσε τον υπεραιωνόβιο αμπελώνα της οικογένειας Χρυσού 120 στρεμμάτων με μεγάλη προσπάθεια και παραδοσιακές μεθόδους. Αύξησε την παραγωγή από 130 σε 400 κιλά το στρέμμα και έφτιαξε ένα πολύ καλό σαντορινιό κρασί. Ο ίδιος ο οινολόγος μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στην οινοποιητική του δραστηριότητα «σε έναν αμπελώνα που εκφράζει όλα τα αυθεντικά στοιχεία του σαντορινιού κρασιού».

Η ανάπτυξη του αμπελώνα της Σαντορίνης από επαγγελματίες εξασφαλίζει και μια άλλου είδους ανάπτυξη στο νησί. Επιπλέον, ανεβάζει την υπεραξία ενός κρασιού που ήδη βρίσκεται στις μεγάλες κάβες του εξωτερικού λειτουργώντας ως carte visite για τους επισκέπτες της χώρας και ειδικά του μοναδικού νησιού. Απόδειξη ότι το 50% της μικρής αυτήν τη στιγμή παραγωγής, μόλις 12.500 φιάλες, θα εξαχθεί στο εξωτερικό, το 20% θα παραμείνει στη Σαντορίνη εν όψει τουριστικής περιόδου και το 30% θα διανεμηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Οι ιδιαιτερότητες και το ποιοτικό δυναμικό του αμπελώνα της Σαντορίνης επιβάλλουν την παραγωγή οίνων της κατηγορίας super premium, πολύ υψηλής ποιότητας και μεγάλης υπεραξίας», ανέφερε ο Γιάννης Τσέλεπος στην πρώτη παρουσίαση του κρασιού που θα πρότεινα να το δοκιμάσουμε πριν προλάβει να γίνει πολύ δημοφιλές…

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών