ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Παίζουμε με τη λαγάνα

Η λαγάνα αλλιώς. Ως όχημα για να οργιάσει η φαντασία των μαγείρων, ημών δηλαδή.

12.03.2021| Updated: 24.02.2022
Φωτογραφίες: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Παίζουμε με τη λαγάνα

Βήμα πρώτο: Ζυμώνουμε όποια από τις προηγούμενες λαγάνες, αφαιρώντας όμως τυχόν μυρωδικά, π.χ. τον γλυκάνισο, το μαχλέπι, το ξύσμα.
Βήμα δεύτερο: Την πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε, οβάλ, στρογγυλό, κουλούρα ή ατομικά πιτάκια και, αφού φουσκώσει, πριν τη βάλουμε στον φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνειά της κάποια από τα ακόλουθα έξι μείγματα υλικών, πιέζοντάς τα ελαφρώς μέσα στη ζύμη.
Βήμα τελευταίο: Την απολαμβάνουμε ως σνακ, ως ψωμί, ως πίτσα.

Παίζουμε με τη λαγάνα

1. Φύλλα από 1-2 κλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου ή 1 κουτ. σούπας ξερό, χοντροκοπανισμένο + 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι + πιπέρι.

2. 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες + 2 κουτ. γλυκού ρίγανη + αλατοπίπερο + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

3. 6 σπαράγγια, κομμένα κατά μήκος στη μέση + φρέσκα φύλλα δυόσμου + αλατοπίπερο + 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

4. 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες + κορυφούλες από φρέσκο μάραθο + αλατοπίπερο + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

5. 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση + λίγη φρέσκια ρίγανη + φύλλα βασιλικού + αλατοπίπερο + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

6. 10 ελιές μαύρες και πράσινες, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι, ή σε ροδέλες + 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά + ρίγανη ξερή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών