ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ποια τυριά κάνουν για σαγανάκι;

Όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για να φτιάξετε τον τέλειο μεζέ.

25.08.2016| Updated: 08.02.2023
Φωτογραφίες: Shutterstock
Ποια τυριά κάνουν για σαγανάκι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυριά που μοσχοβολούν θυμάριΤυριά που μοσχοβολούν θυμάρι

Ιδανικά για σαγανάκι είναι τα μαστιχωτά τυριά, όπως η φορμαέλα, το ταλαγάνι, το μαστέλο και το χαλούμι. Η υφή τους είναι τέτοια που δεν διαλύονται στο τηγάνι. Λιώνουν μόνο εξωτερικά και μαλακώνουν μέσα. Θα πρέπει όμως να φαγωθούν αμέσως, γιατί, όσο κρυώνουν, σκληραίνουν.

Τα κόβουμε σε σχετικά χοντρές φέτες, πάχους περίπου 2 εκ., και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι ή σε σαγανάκι. Μόλις χρυσίσουν από την κάτω πλευρά, τα γυρνάμε και από την άλλη.

Οι γραβιέρες και τα κεφαλοτύρια μπορούν να τηγανιστούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά γίνονται πιο νόστιμα αν τα περάσουμε πρώτα από αλεύρι. Τα κόβουμε όμως σε πιο λεπτές φέτες (περίπου 1 εκ.).

Ποια τυριά κάνουν για σαγανάκι

Τα λευκά τυριά, όπως η φέτα και το μανούρι, που είναι μαλακά και έχουν περισσότερη υγρασία, θα πρέπει να κοπούν σε χοντρές φέτες και να περαστούν διαδοχικά από νερό, μετά από αλεύρι (φροντίζουμε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές) και στο τέλος ξανά από νερό, στιγμιαία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το τυρί, που συγκρατεί την υγρασία και τα τυριά κρατάνε το σχήμα τους και δεν διαλύονται.

Ποια τυριά κάνουν για σαγανάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών