ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πότε ψήνουμε και πότε όχι: τι ορίζει η Πυροσβεστική Διάταξη

Πότε απαγορεύεται αυστηρά το ψήσιμο και επισύρει διαδικασία αυτοφώρου, σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις; Τι ορίζει η νομοθεσία και τι η κοινή λογική.

20.06.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πότε ψήνουμε και πότε όχι: τι ορίζει η Πυροσβεστική Διάταξη

Η εποχή της ψησταριάς είναι αναμφισβήτητα το καλοκαίρι, το οποίο συμπίπτει με την επίσημη Αντιπυρική Περίοδο (1/05-31/10), οπότε, βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης (Π/Δ) 9/2000, «απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο». Επομένως ψήσιμο π.χ. με κινητή ή αυτοσχέδια ψησταριά σε υπαίθριο χώρο, όπως ξέφωτο, χωράφι, ακόμη και παραλία, απαγορεύεται αυστηρά. Αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και επισύρει διαδικασία αυτόφωρου.

Με τροποποίηση του 2005, η μόνη εξαίρεση στη συγκεκριμένη Π/Δ (Άρθρο 4, παρ. 4) αφορά άναμμα φωτιάς σε εξωτερικό χώρο (αυλές, κήπους, ακάλυπτους κ.λπ.) σε σπίτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.ά., όλο τον χρόνο. Η εξαίρεση αφορά μόνο μόνιμες, χτιστές ψησταριές και μπάρμπεκιου, με καπνοδόχο. Η χρήση τους επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

  •  Στις καπνοδόχους πρέπει να τοποθετηθεί ειδική συσκευή για μείωση της παραγωγής σπινθήρων. Οι περισσότερες χτιστές ψησταριές την έχουν ενσωματωμένη, διαφορετικά αγοράζουμε μία από τα καταστήματα με εξοπλισμό κήπου/σπιτιού.
  • Οι καπνοδόχοι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και σχολαστικά από την κάπνα.
  •  Όταν τελειώσει το ψήσιμο, δεν πρέπει να αφήσουμε τα κάρβουνα να καίνε: τα σβήνουμε αμέσως, με τον τρόπο που περιγράφει ο κατασκευαστής της ψησταριάς.
  •  Όσο ψήνουμε, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι πολύ κοντά υπάρχει ανεμπόδιστη παροχή επαρκούς ποσότητας νερού και επιλέγουμε οικιακό λάστιχο ποτίσματος με το φαρδύτερο δυνατό διαμέτρημα. Προτείνεται μάλιστα να υπάρχει και μεγάλης χωρητικότητας πυροσβεστήρας του οποίου ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και αναγομώνουμε όποτε απαιτείται.
  • Το έδαφος κάτω και γύρω από την ψησταριά πρέπει να είναι είτε χωμάτινο είτε τσιμεντένιο είτε με πλάκες. Αν υπάρχει παρεδάφια βλάστηση σε κοντινή απόσταση (γρασίδι, θάμνοι, λουλούδια κ.λπ.), την αφαιρούμε σχολαστικά και μόνιμα.

Προσοχή

Οι αυτοσχέδιες ψησταριές δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω εξαίρεση. Συχνά γίνονται καταγγελίες για χρήση τους και τίθεται στη διακριτική ευχέρεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής αν θα προχωρήσουν σε αυτόφωρη διαδικασία ή θα κάνουν απλώς συστάσεις.

Κοινή λογική

Πέρα από όσα ορίζει η νομοθεσία, τηρούμε και μερικά ακόμη μέτρα ασφάλειας που ορίζονται από την κοινή λογική:

  1. Δεν ψήνουμε ποτέ μα ποτέ όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι – συμβουλευόμαστε τον Δείκτη Επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία (civilprotection.gr).
  2. Δεν ανάβουμε την ψησταριά αν ο δείκτης είναι 3 (υψηλή-κίτρινο χρώμα), 4 (πολύ υψηλή-πορτοκαλί χρώμα) και 5 (κατάσταση συναγερμού-κόκκινο χρώμα).
  3. Οι καύτρες την ημέρα είναι αόρατες και με δυνατό άνεμο μπορούν να κινηθούν μέχρι 2 χιλιόμετρα μακριά από τη φωτιά, ανάβοντας μία νέα.
  4. Αν η τοπική Υπηρεσία κρίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν πρέπει να ανάψουμε ψησταριά συμμορφωνόμαστε με την υπόδειξη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT