ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Στο τσαγερό, τσάι γιορτινό

Στολίζουμε το δέντρο, φουρνίζουμε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μπισκότα, και ετοιμάζουμε μια κούπα από το αγαπημένο μας αρωματικό χαρμάνι των Χριστουγέννων.

27.12.2021
Φωτογραφίες: Shutterstock
Στο τσαγερό, τσάι γιορτινό

Σε τεϊοπωλεία, ντελικατέσεν και σούπερ μάρκετ θα βρούμε αυτή την εποχή πολλά χριστουγεννιάτικα χαρμάνια για τσάι. Καθένα είναι διαφορετικό, αφού κάθε οίκος εμπνέεται το δικό του μείγμα που αποτελείται από μαύρο, πράσινο, λευκό ή rooibos (κόκκινο) τσάι και αρωματικά, όπως άνθη λουλουδιών, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Ορισμένα μαγαζιά προσφέρουν παραπάνω από ένα χαρμάνια, με διαφορετικό είδος τσαγιού ως βάση, ενώ θα βρούμε και χριστουγεννιάτικα αφεψήματα που φτιάχνονται αποκλειστικά από αποξηραμένα φρούτα, βότανα και λουλούδια. Ψάξαμε στα μαγαζιά, ήπιαμε πολλές κούπες και ξεχωρίσαμε πέντε γιορτινά χαρμάνια, ένα για κάθε τύπο τσαγιού. Για καθένα από αυτά σας προτείνουμε ποσότητες και χρόνους εκχύλισης, σύμφωνα με τη δοκιμή που κάναμε, ωστόσο μπορείτε να πειραματιστείτε και να προσαρμόσετε τις αναλογίες στο προσωπικό σας γούστο, αναλόγως του πόσο «δυνατό» θέλετε να είναι το τσάι σας.

Γενικές συμβουλές

• Πριν ρίξουμε το τσάι, ζεσταίνουμε την κούπα ή το τσαγερό ρίχνοντας λίγο βραστό νερό, ανακινώντας το σκεύος ώστε να πάει παντού και αδειάζοντάς το. Μπαίνοντας το τσάι στο ζεστό σκεύος θα απελευθερώσει καλύτερα τα αρώματά του.
• Αν δεν έχουμε ξαναφτιάξει το συγκεκριμένο τσάι και δεν προτείνεται κάποια δοσολογία πάνω στο σακουλάκι, υπολογίζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα τσαγιού ανά κούπα.
• Γεμίζουμε την κανάτα ή την κούπα με ζεστό νερό. Η θερμοκρασία του νερού και ο χρόνος εκχύλισης εξαρτώνται από τον τύπο τσαγιού που θα επιλέξουμε.
• Ιδανικά πίνεται σκέτο για να μην «καλυφθούν» τα αρώματα. Στο μαύρο και το rooibos, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα, κατά προτίμηση πλήρες, το οποίο θα ζεστάνουμε προηγουμένως ελαφρώς.
• Σερβίρουμε με ή χωρίς γλυκαντική ουσία, έχοντας στο μυαλό μας πως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν τα χριστουγεννιάτικα χαρμάνια «γλυκαίνουν» ελαφρώς το τσάι.

Οι επιλογές μας

• Christmas πράσινο τσάι Κίνας
Πράσινο τσάι με κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι, αμύγδαλο και μαύρη σταφίδα. Αρωμα μελομακάρονου και γεύση ήπια. Η γλυκιά μαύρη σταφίδα «εξαφανίζει» ως διά μαγείας την πικράδα του πράσινου τσαγιού. Ποσότητα φύλλων ανά κούπα: 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού Θερμοκρασία νερού: 80° C Χρόνος εκχύλισης: 3 ́

• Χειμωνιάτικο Ονειρο
Αφέψημα με άνθη ιβίσκου, μήλο, καρπούς κουφοξυλιάς (σαμπούκο), φλούδα πορτοκαλιού, κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο και ροδοπέταλα. Δεν είναι τσάι, αλλά μυρίζει Χριστούγεννα και λίγο… σανγκρία. Η γεύση του χαρούμενη: φρουτένια και λουλουδάτη. Ποσότητα ανά κούπα: 1 κουτ. γλυκού Θερμοκρασία νερού: 100° C Χρόνος εκχύλισης: 6 ́

• Τσάι των Χριστουγέννων
Μαύρο τσάι με μήλο, κανέλα, κόλιανδρο, καρδάμωμο, ροζ πιπέρι και γαρίφαλο. Αναζωογονητικό, ιδανικό για το πρωινό και γλυκόπιοτο. Γεύση δυνατή και «μπαχαρένια», άρωμα πιπεράτο. Ποσότητα φύλλων ανά κούπα:1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού Θερμοκρασία νερού: 95° C Χρόνος εκχύλισης: 5 ́

• The Νο 25 Rooibos
Rooibos με εσπεριδοειδή, τζίντζερ, κανέλα και βανίλια. Ο αφρικανικός «κόκκινος θάμνος» δεν περιέχει καφεΐνη και έχει γεύση λεμονάτη, καθαρή, και άρωμα πικάντικο, καπνιστό. Σερβίρετέ το για την «κάθαρση» μετά το γιορτινό γεύμα.
Ποσότητα ανά κούπα: 11⁄2 κουτ. γλυκού Θερμοκρασία νερού: 95° C Χρόνος εκχύλισης: 5 ́

•Λευκός Αγγελος
Λευκό τσάι με αμύγδαλο, κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού, λεμονόχορτο, άνθη από πορτοκάλι και τριαντάφυλλο. Αμυγδαλένιο άρωμα και γεύση απαλή, γλυκιά και φίνα. Ποσότητα φύλλων ανά κούπα: 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού Θερμοκρασία νερού: 70° C Χρόνος εκχύλισης: 4 ́

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 17.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών