ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα σύνεργα της σούπας: σινουά, μπολ, κουτάλες και μαρμίτες

Σινουά έχετε; Ραβδομπλέντερ; Τη σωστή μαρμίτα; Το κατάλληλο σερβίτσιο; Όλα τα απαραίτητα για όποιον αγαπάει τις σούπες και τους ζωμούς και εξασκεί το σπορ συχνά πυκνά μέσα στον χειμώνα.

06.02.2023
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
Τα σύνεργα της σούπας της σωστής

Το εξαιρετικά χρηστικό κωνικό σχήμα του σινουά και η πολύ λεπτή σήτα του είναι ιδανικά για να περάσουμε ζωμούς που θέλουμε να είναι πεντακάθαροι και βελούδινοι, χωρίς υπολείμματα από κόκαλα, μπαχαρικά ή άλλα καρυκεύματα, γι’αυτό και θεωρείται το κατάλληλο σουρωτήρι του ζωμού. Μαζί με αυτό, καλό είναι να προμηθευτούμε – αν δεν πωλείται σε σετ μαζί με το σινουά– και το ξύλινο έμβολο με τη μυτερή μύτη που βοηθάει να δουλεύουμε πιέζοντας τα υλικά μέσα στο σινουά. Πολύ καλής ποιότητας σινουά της Cristel θα βρούμε στο Rockwell, στα 48,20€, ενώ μεγάλη ποικιλία σε ανοξείδωτα σινουά θα βρούμε στο κατάστημα Αφοί Κάτου, σε τιμές που ξεκινούν από 15 €, και από 9 έως 45 € στο κατάστημα Εξοπλισμοί Μακεδονίας Λαζαρίδης, όπου θα βρούμε και ξύλινο έμβολο για σινουά, στα 7 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι 10 αγαπημένες μας σούπες στην ΑθήναΟι 10 αγαπημένες μας σούπες στην Αθήνα Ιδανική για το σερβίρισμα είναι μια κουτάλα σούπας που περιλαμβάνει και μια τρυπητή πλευρά, έτσι ώστε, αν θέλουμε, να μπορούμε να συγκρατήσουμε τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή λαχανικών, ώστε να σερβίρουμε σκέτο το ζουμί της σούπας. Προτείνω τη χρηστική κουτάλα σιλικόνης από το Arenamarkt, στα 3,76 €, και την ντιζαϊνάτη κουτάλα σούπας από το Designdrops, στα 2,80 €. Ένας απλός αυγοδάρτης ή κι ένα μίξερ χειρός όπως το καλοσχεδιασμένο της KitchenAid Signature Red, στα 119,20 € από τα Cookshop, θα μας χρησιμεύσουν για τη σούπα αυγολέμονο. Και φυσικά, αν ετοιμάζουμε βελουτέ, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ. Καλής ποιότητας και value for money είναι το ραβδομπλέντερ της Severin, ισχύος 600W, στα 44,95 € από τα Cookshop, και το ραβδομπλέντερ Kenwood HDP106GW, ισχύος 600W, στα 49 € στον Κωτσόβολο.

Αν προτιμάτε μπλέντερ, προτείνω της Bosch το MMB42G1B SilentMixx, που έχει μεγάλη γυάλινη κανάτα χωρητικότητας 2,3 λίτρων και ισχύ 700W, και κοστίζει 91,90 € στον Κωτσόβολο. Για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα, μια χαρά δουλειά μπορεί να κάνει και ένα κλασικό πρες πουρέ όπως το Contacto, στα 10,50 €, από τα Cook book store. Τέλος, και μια μαρίζ είναι πάντα χρήσιμη ειδικά για τις βελουτέ, γιατί «γλείφει» τα τοιχώματα από τα μπλέντερ και τις κατσαρόλες. Η δουλειά μπορεί να γίνει μια χαρά και με την πολύ οικονομική μαρίζ σιλικόνης Bakglad της Ikea, στο 1,19 €.

Ωδή στη μαρμίτα

Ωδή στην μαρμίτα

Εγώ μία μαρμίτα ήξερα, αυτήν του Αστερίξ – ή, για να ακριβολογούμε, αυτήν του Πανοραμίξ που είχε πέσει μέσα της ο Οβελίξ. Αργότερα έμαθα πως είναι ένα αληθινό σκεύος με χερούλια και καπάκι, του οποίου το ύψος είναι το λιγότερο ίσο με τη διάμετρό του. Η ίδια η λέξη «marmite» εμφανίστηκε στη γαλλική γλώσσα τον 12ο αιώνα για να δηλώσει το φαγητό που σιγοβράζει κάτω από το καπάκι μιας κατσαρόλας. Ως μεγάλα δοχεία μαγειρέματος έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη Γαλλική Επανάσταση και γνώρισαν τις πρώτες δόξες τους στα μέσα του 19ου αιώνα, με την άφιξη του χυτοσιδήρου και των φούρνων. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους, μέχρι και 50 λίτρα, οι μαρμίτες χρησιμοποιούνται για να βράζουμε σε νερό μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Για λόγους χρηστικότητας μάλιστα, οι μεγάλες επαγγελματικές μαρμίτες, χωρητικότητας 100-500 λίτρων, είναι εξοπλισμένες στο κάτω μέρος τους με βαλβίδα αποστράγγισης. Οι πιο ψηλές μαρμίτες λέγονται «pot-au-feu», οι πιο χαμηλές «fait-tout».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυστικά για τέλειες σούπες βελουτέΜυστικά για τέλειες σούπες βελουτέΜια μαρμίτα μάς ανοίγει την πόρτα στην καρδιά της μαγειρικής και μας παραπέμπει στους πρώτους εκείνους οδηγούς οικιακής μαγειρικής και στους πρώτους μεγάλους σεφ με τα ψηλά, πλισέ σκουφιά τους. Η μεγάλη κατσαρολοσουπιέρα του Εσκοφιέ, του Καρέμ, του Μποκίζ και άλλων είναι το άκρον άωτον της άνεσης, τόσο για επαγγελματίες σεφ όσο και για οικιακούς μάγειρες που απολαμβάνουν κι ευχαριστιούνται την ιεροτελεστία της παρασκευής ζωμών και σούπας. Είναι ίσως το μεγαλύτερο οικιακό σκεύος στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε, μόνο και μόνο για να ετοιμάζουμε σούπες και ζωμούς με πολλά υλικά και να μπορούμε με ευκολία να ξαφρίζουμε, να ανακατεύουμε και να βράζουμε για ώρες, χωρίς να ρισκάρουμε να ξεχειλίσουν τα ζουμιά. Εντούτοις, οι μεγάλες μαρμίτες δεν είναι μόνο άνετες και ευρύχωρες, αλλά εξυπηρετούν και σκοπούς οικιακής οικονομίας. Κατ’ αρχάς, ο ζωμός ως μπελαλίδικη παρασκευή αξίζει να γίνεται σε μεγάλες ποσότητες, για οικονομία δυνάμεων, χρόνου και ενέργειας. Τα ψηλά τοιχώματα της μαρμίτας δεν επιτρέπουν στο υγρό να εξατμιστεί γρήγορα, κι ας βράζουν τα υλικά για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε περισσότερη ουσία χωρίς να έχουμε γρήγορη απώλεια υγρού. Τέλος, αν όντως επενδύσουμε σε μια μαρμίτα, δεν την αφήνουμε να κάθεται άπραγη στο ντουλάπι μέχρι να θελήσουμε να φτιάξουμε ζωμό και σούπα. Μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και για άλλες πολλές χρήσεις, όπως το να μαγειρέψουμε κατσαρολάτα φαγητά για πολλά άτομα, να βράσουμε αστακό, να μπλανσάρουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή μεγάλα ψάρια, να ζεματίσουμε ολόκληρο λάχανο κ.ά. Στην αγορά βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία από ανοξείδωτες μαρμίτες σε διάφορα μεγέθη. Για να είναι αρκετά άνετη και ευρύχωρη, αναζητήστε κάποια με χωρητικότητα πάνω από 10 λίτρα και ιδανικά από 15 μέχρι 20 λίτρα. Κάποιες ενδεικτικές καλές επιλογές είναι οι εξής:

  • 10 λίτρων, Annons, 29,99 €, Ikea
  • 14 λίτρων, WMF, 149 €, Παρουσίαση
  • 21 λίτρων, 30 x 30 εκ., Hendi, 58,43 €, Εξοπλισμοί Αγγελής
  • 21 λίτρων, 30 x 30 εκ., Inox Isfa Metal, 79,20 €, Design drops
  • 50 λίτρων, 40 x 40 εκ., Complements Cristel, 289,90 €, Rockwell

Οι σούπες θέλουν την πορσελάνη τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καλύτερες κατσαρόλες της ΑθήναςΟι καλύτερες κατσαρόλες της Αθήνας Όσο κι αν αγαπάμε τα κεραμικά, τίποτα δεν μπορεί να νικήσει την ποιότητα και τη φινέτσα της πορσελάνης. Παρόλο που το να χτυπάς το πιάτο με το κουτάλι θεωρείται εξίσου ανεπίτρεπτο με το να ρουφάς τη σούπα, ο κελαρυστός ήχος που κάνει το μέταλλο πάνω στην πορσελάνη προσυπογράφει την ποιότητά της. Λένε μάλιστα πως για να δούμε αν είναι καλής ποιότητας, πρέπει να τη χτυπήσουμε με ένα ξυλάκι μπαμπού – αν ο ήχος που θα ακουστεί είναι «θαμπός», πάει να πει ότι το σκεύος είναι κατώτερο ποιοτικά. Επειδή η πορσελάνη είναι ένα είδος κεραμικού με κύριο συστατικό την καολίνη, θέλει πολλή προσοχή και φροντίδα, καθώς είναι εύθραυστο υλικό. Πρώτοι την εφηύραν οι Κινέζοι, οι οποίοι για πολύ καιρό κατάφεραν να κρατήσουν μυστική την τέχνη της κατασκευής της και είχαν το μονοπώλιο.

Οι σούπες θέλουν την πορσελάνη τους
Πάνω, από αριστερά προς τα δεξιά: Χειροποίητο μπολ κρακελέ, δημιουργία της εικαστικού Θωμαής Κόντου. Το μεγάλο 14 x 6 εκ. στα 100 € και το μικρό 11 x 6 εκ. στα 70 €, Μουσείο Μπενάκη / Σουπιέρα λευκή 400 ml, από φίνα λευκή πορσελάνη Βοημίας, με ανάγλυφα σχέδια, σειρά Tulip της τσεχικής Thun, 79 €, Zoulovits / Σουπιέρα 2,7 λίτρων, σε στιλ Rococo, σειρά Luxembourg της Villeroy & Boch, 319 €, Παρουσίαση. Κάτω, από αρισετρά προς τα δεξιά: Μπολ κονσομέ με λαβές, σε ρομαντικό στιλ, σειρά Baronesse Weiss της Hutschenreuther, 33 €, Παρουσίαση / Πορσελάνινο λευκό- μπλε μπολ ιαπωνικού τύπου με διακοσμητικό μοτίβο εσωτερικά και εξωτερικά, 15 x 7 εκ., 12 €, Wok Shop / Μπoλ 16 εκ. Transatlantica του Βραζιλιάνου σχεδιαστή Brunno Jahara, για τον οίκο Vista Alegre, στα 58 €, Studio Kosta Boda Illum

Τα πρώτα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί ήταν κατασκευασμένα από ένα υλικό γνωστό ως «πρωτοπορσελάνη» και χρονολογούνται από τη δυναστεία των Σανγκ (1600-1046 π.Χ.). Η κατασκευή πορσελάνινων σκευών είναι μια ολόκληρη τέχνη και τα σερβίτσια από φίνα πορσελάνη θεωρούνται από τα πιο επίσημα και κατάλληλα για καλά τραπέζια και μεγάλες γιορτές. Η αγορά ενός «καλού» πορσελάνινου σερβίτσιου από Bone China ή Fine China μπορεί να κοστίζει ακριβά, θεωρείται ωστόσο μια σωστή επένδυση για ένα σπίτι που αγαπάει να δέχεται κόσμο και να κάνει τραπέζια. Και πάλι, όμως, υπάρχουν και πιο προσιτές επιλογές. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε κάποια σοφιστικέ και σούπερ κλασικά σκεύη από πιο οικονομική πορσελάνη, για να απολαύσουμε σούπες και αχνιστά κονσομέ όπως τους αξίζει.

Διευθύνσεις καταστημάτων

Εξοπλισμοί Αγγελής Αγ. Δημητρίου 20, Αθήνα, 210-32.17.215.
Εξοπλισμοί Μακεδονίας Λαζαρίδης eshop: www.lazaridis-k.gr
Κωτσόβολος www.kotsovolos.gr, 210-28.99.999. 
Παρουσίαση Λεωφ. Κηφισίας 324, Νέα Ερυθραία, 210-62.31.306 • Golden Hall, Μαρούσι, 210-68.35.043 • Π. Ιωακείμ 33, Κολωνάκι, 210-72.37.615 • Μεταξά 16, Γλυφάδα, 210-89.45.413 • Ολυμπιονικών 290, Ψυχικό, 210-67.74.029 • Τσιμισκή 26, Θεσ/νίκη, 2310-220.933, www.parousiasi.gr
Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη www.benakishop.gr
Arenamarkt.gr eshop: www.arenamarkt.gr
Cook book store Eμ. Μπενάκη 17, Αθήνα, 210-38.37.140.
Cook-shop Ηροδότου 26, Koλωνάκι, 210-72.58.989 • Golden Hall, Μαρούσι, 210-68.54.001 • Smart Park, Σπάτα, 210-66.34.660 •ΒασιλέωςΓεωργίουΑ ́21,Πειραιάς,210-41.33.733 • Τσιμισκή 23, Θεσ/νίκη, 2310-224.180, και σε ομώνυμα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, www.cookshop.gr
Designdrops e-shop: www.mydesigndrops.com
Ikea Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Σπάτα, 210-35.43.400, 801-11.22.722 • Κηφισού 96, Αιγάλεω, 801-11. 22.722 • 12ο χλμ. Θεσ/νίκης– Περαίας, Πυλαία, Θεσ/νίκη, 210-35.43.403.
Rockwell Aναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, 210-72.23.336, www.rockwell.gr
Studio Kosta Boda Illum Σταδίου 5, Αθήνα, 210-32.36.894 • Λαζαράκη 16, Γλυφάδα, 210-89.40.347 • Ολυμπιονικών 322 & Αγ. Γεωργίου, Ν. Ψυχικό, 211-11.16.520.
Wokshop Σκούφου 2-3, Σύνταγμα, 215-50.038.49 • Τατοΐου 73 & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά, 210-62.06.008 • Λ. Ποσειδώνος & Δούσμανη 5, Γλυφάδα, 215-50.03.838, www.wokshop.gr
Zoulovits Ερμού 23-25, Αθήνα, 210-32.52.551.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών