ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τι θέλουν οι λουκουμάδες;

Πώς θα τους φτιάξουμε μόνοι μας.

24.10.2018
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Ο χυλός για λουκουμάδες είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν για τηγανίτες.
Ωστόσο είναι πιο πυκνός και σχετικά κολλώδης και επειδή οι λουκουμάδες πρέπει να έιναι αφράτοι και φουσκωτοί, περιέχει μέσα πάντα κάποια διογκωτικά, όπως μαγιά (ξηρή ή νωπή), σόδα ή μπέικιν πάουντερ.

  • Αφήνουμε το χυλό για 30 – 60 λεπτά σε ένα χλιαρό μέρος, μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει αρκετά σε όγκο.
  • Οι λουκουμάδες τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, να «κολυμπάνε», ώστε να έχουν χώρο να διογκωθούν. Μόλις το λάδι κάψει καλά (180° – 190° C), βρέχουμε ένα κουτάλι (γλυκού ή σούπας), παίρνουμε μία κουταλιά χυλό, φέρνουμε το κουτάλι κοντά στο λάδι και με ένα άλλο κουτάλι σπρώχνουμε το μείγμα να κυλήσει στο καυτό λάδι.
  • Οι λουκουμάδες φουσκώνουν αμέσως, αλλά χρειάζονται 2 – 3 λεπτά για να τηγανιστούν μέχρι μέσα. Κάθε δόση είναι έτοιμη όταν οι λουκουμάδες ροδίσουν και ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Αν και οι λουκουμάδες συνήθως τρώγονται σαν γλύκισμα, η βασική συνταγή είναι άγλυκη και επομένως κατάλληλη και για αλμυρούς λουκουμάδες.

Πελοποννησιακή συνταγή για τέλειους λουκουμάδες

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών