ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το ξεφλούδισμα των ρεβυθιών

Αν έχουμε αναποφλοίωτα ρεβύθια και θέλουμε να βγάλουμε τις φλούδες τους (αν μας ενοχλούν ή θέλουμε να γίνουν πιο εύπεπτα και ευκολόβραστα) κάνουμε το εξής: …

22.05.2012

Αν έχουμε αναποφλοίωτα ρεβύθια και θέλουμε να βγάλουμε τις φλούδες τους (αν μας ενοχλούν ή θέλουμε να γίνουν πιο εύπεπτα και ευκολόβραστα) κάνουμε το εξής: καταρχήν βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ που τιγκάρουμε με νερό. Βάζουμε μπόλικο νερό, γιατί αλλιώς τα ρεβύθια μπορεί να το «πιουν» (μου έχει συμβεί αυτό) και να μη μουλιάσουν σωστά. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ ή για τουλάχιστον 8 ώρες.

Μετά, τα σουρώνουμε και όπως είναι μέσα στο στραγγιστήρι τα πασπαλίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας σόδα μαγειρική (σκόνη). Τα τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια, να πάει παντού η σόδα, και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Μετά, τα ξεπλένουμε λίγο και τα τρίβουμε πολύ καλά ανάμεσα στις παλάμες μας.

Δεν σταματάμε εδώ. Τα βάζουμε λίγα-λίγα σε μια πετσέτα, τα διπλώνουμε σε αυτήν και τα τρίβουμε πάνω στον πάγκο με δύναμη (σαν να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη).

Ανοίγοντας την πετσέτα, θα δούμε ότι τα περισσότερα από τα ρεβύθια μας έχουν ξεφλουδιστεί. Μπορεί να έχουν σπάσει αρκετά ρεβύθια, αλλά δεν πειράζει.

Αδειάζουμε τα ρεβύθια με τα φλούδια τους σε ένα βαθύ μπολ, γεμίζουμε νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε τα φλούδια να έρθουν στην επιφάνεια και να τα αφαιρέσουμε. Δεν πειράζει αν μείνουν και μερικά φλούδια. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και πάλι πολύ καλά, για να μην μείνει η γεύση της σόδας. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα ρεβύθια.

Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη (μπορεί να ακούγεται, αλλά δεν είναι). Είναι, βέβαια, λίγο χρονοβόρα, αλλά από όσες έχω δοκιμάσει, η πιο αποτελεσματική.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών