Όταν πεινάει κανείς, μερικά αυγά τυλιγμένα σε γλυκοφάγωτη ντοματένια σάλτσα -–ό,τι πρέπει για βούτες–, μια ομελέτα που ντύνει στα κίτρινα τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, μια στραπατσάδα με μπόλικη φέτα είναι πολύ καλή ιδέα. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει εύκαιρα μερικά αυγά. Κι αν έχεις αυγά, έχεις, εύκολα και γρήγορα, φαγητό. Άμα κλείσεις τα μάτια και αφήσεις το μυαλό σου να ταξιδέψει προς τα πίσω, ανάμεσα σε διάφορα νόστιμα οικογενειακά στιγμιότυπα όλο και θα πετύχεις εκείνο το «να σας φτιάξω δυο αυγουλάκια;» της μαμάς ή της γιαγιάς (που έψαχναν επιμελώς τα πιο φρέσκα αυγά «για τα παιδιά»). Ήταν εκεί τότε που ήσουν πιτσιρίκος/α, ήταν εκεί όταν γύριζες από ξενύχτι, κι αργότερα, όταν εμφανιζόσουν στο πατρικό έχοντας ξεχάσει να ειδοποιήσεις και δεν έβρισκες έτοιμο φαΐ. Αν είχαν για μπόνους και μερικές πατάτες, ακόμη καλύτερα: χρυσαφιές, μπλεγμένες με λευκοκίτρινα αυγουλένια κομματάκια, εξαφανίζονταν στη στιγμή.
σάντουιτς ή σε μια σαλάτα, για στιγμιαία ανακωχή με την πείνα, τα κάνουμε και φαγητό πλουσιοπάροχο. Η ελληνική παράδοση έχει μπόλικα πιάτα με αυγά: καγιανάδες, στραπατσάδες, σφουγγάτα, αυγά με τη στάκα ή με πελτέ, μανιάτικη τσουχτή, μια μακαρονάδα-έκπληξη, έξοχο παράδειγμα της τοπικής μαγειρικής ευρηματικότητας, με χοντρά μακαρόνια, ξερή μυζήθρα τσουρουφλισμένη σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανητό αυγό. Και μόνο στα τοπικά κιτάπια να κοιτάξεις δεν θα ξεμείνεις ποτέ από ιδέες. Όχι ότι δεν υπάρχουν θαυμάσιες συνταγές με αυγά από άλλους τόπους. Tα ντοματένια αυγά shakshuka, που τα φτιάχνουν στην κάτω πλευρά της Μεσογείου, πικάντικα, μπαχαράτα, είναι όνειρο, ενώ και μια τροφαντή ισπανική τορτίγια ή μια ιταλική φριτάτα δεν πάνε πίσω. Εδώ έχουμε μαζέψει ένα σωρό συνταγές για το καλοκαίρι. Με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές, με βλίτα, με κάππαρη, με φέτα, κασέρι, τσαλαφούτι και άλλα τυριά, με σύγλινο, με καβουρμά, αντζούγιες και άλλα ωραία προϊόντα από διάφορα μέρη.
Είναι μαγικό πράγμα τα αυγά. Άσος στο μανίκι. Πιστοί σύντροφοι στην κουζίνα, ανοιχτά σε αυτοσχεδιασμούς, έτοιμα να σμίξουν με τα βρισκούμενα, παίζουν σε όλα τα ταμπλό: πρωινό, αλλά και σνακ, μεσημεριανό, βραδινό… Τα βάζουμε σεχωριάτικη που δεν τελειώσαμε την προηγούμενη μέρα, φτιάχνουμε ένα καινούργιο πλήρες φαγητό.
Το πρωί, όταν θέλουμε κάτι να μας κρατήσει, το μεσημέρι όταν γυρνάμε από τη δουλειά πεινασμένοι, σε ένα στριμωγμενο κουζινάκι διακοπών, μετά το μπάνιο, τα αυγά είναι μια πολύ καλή λύση είτε διαλέξουμε κάτι γνώριμο, είτε αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει (αξίζει, ας πούμε, να φτιάξει κανείς τους ποντιακούς λουκουμάδες με αυγό, το μενεμέν από τη Μενεμένη, το κρητικό σφουγγάτο με ένα κιλό πατάτες που το πετύχαμε σε ένα κρητικό καφενείο, το οποίο, θα το καταλάβατε ταΐζει ένα σωρό νοματαίους). Πέρα από υλικό-πασπαρτού, που πρωταγωνιστεί σε πάμπολα φαγητά, είναι και το καλύτερο βοήθημα για τη zero waste μαγειρική μας. Με μερικά αυγά και τον κιμά που μας έμεινε από τα μακαρόνια, με τις πατάτες γιαχνί που περίσσεψαν, ακόμη και με τη