ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕύκολο τσουρέκι πλεξούδα βήμα βήμαΠολίτικο τσουρέκι βήμα βήμα Τσουρέκια υπάρχουν πολλά. Αφράτα, τρυφερά, μυρωδάτα, με διάφορα αρώματα και γεμίσεις, σε διάφορα σχήματα. Μας αρέσουν τα παραδοσιακά, με εκείνα τα θαυμάσια «κορδόνια» που μαρτυράνε τέχνη και μεράκι, μας αρέσουν όμως και τα λίγο διαφορετικά. Αυτά που κάνουν την έκπληξη. Φέτος λέμε να ζυμώσουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Να επιστρέψουμε στις κλασικές, αγαπημένες μας συνταγές, που μας συντροφεύουν εδώ και χρόνια, να βγούμε όμως και λίγο από την πεπατημένη, να «παίξουμε» λίγο με το τσουρέκι, να πάρουμε στοιχεία από άλλες παραδόσεις. Και τσουρέκι με πορτοκάλι, κακουλέ και γλάσο πορτοκαλιού λέμε να φτιάξουμε, και τσουρέκι σε σχήμα μαργαρίτας, που κρύβει στο εσωτερικό του κρέμα και σταγόνες σοκολάτας και μικρά τσουρεκάκια, στριφογυριστά, σαν σαλιγκάρια, γεμιστά με γκανάς σοκολάτας, που από πάνω έχουν γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Tσουρεκάκια με γκανάς σοκολάτας και βύσσινο/ φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Η Νένα Ισμυρνόγλου μάς έδειξε πώς να φτιάξουμε κι ένα τσουρέκι με πολίτικα αρώματα, αλλά λιγότερο γλυκό από το κλασικό, σε σχήμα που θυμίζει μαγιάτικο στεφάνι. Η ζύμη είναι εμπνευσμένη από το τελετουργικό challah (τσάλα), το ημίγλυκο εβραϊκό ψωμί που φτιάχνεται σε ξεχωριστές περιστάσεις και δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αλλά νερό και λάδι. Η σεφ παρέλειψε το γάλα αλλά όχι το βούτυρο και πρόσθεσε μαστίχα, μαχλέπι και εσπεριδοειδή. Πριν από το ψήσιμο, μας πρότεινε να βάλουμε στο κέντρο του τσουρεκιού ένα πυρίμαχο μπολάκι και όταν το σερβίρουμε να το γεμίσουμε με μέλι ή φρέσκια ανοιξιάτικη μαρμελάδα, για να βουτάμε εκεί κάθε μπουκιά.

Μπριός red velvet με φιστίκι Αιγίνης, σταφίδες και γλάσο από ζαχαρούχο γάλα και λευκή σοκολάτα
Μπριός red velvet/ φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλόψωμο αρωματισμένο με μαχλέπιΠασχαλόψωμο αρωματισμένο με μαχλέπι Έχουμε όμως κι άλλα εξαιρετικά δελεαστικά γλυκά ψωμιά σ’ αυτή την διαφορετική πασχαλινή, και όχι μόνο, συλλογή. Ατομικά μπριός γεμιστά με πραλίνα φυστικιού, καλυμμένα με λευκή σοκολάτα και ένα κατακόκκινο, πιο μεγάλο –red velvet με φιστίκι Αιγίνης, σταφίδες και γλάσο από ζαχαρούχο γάλα και λευκή σοκολάτα– τη συνταγή για το οποίο μας έχουν δώσει ο Jean-Charles και ο Sebastien Metayer. Και ρολάκια έχουμε, εμπνευσμένα από τα cinnamon buns, μόνο που εμείς τα γεμίσαμε με χαλβά και ταχίνι. Και βέβαια babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το έχουμε δει με διάφορες γεμίσεις, αυτή όμως που προτιμούν οι περισσότεροι είναι το άλειμμα πραλίνας ή η σοκολάτα. Για αυτό και εμείς φτιάχνουμε μια κρέμα από βούτυρο, λιωμένη σοκολάτα και κακάο, που είναι πιο ισορροπημένη και λιγότερο γλυκερή.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών