Είτε γιατί το καλοκαίρι θέλουμε να τρώμε πιο ελαφριά, με λιγότερα λιπαρά, είτε γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τα τηγανητά (έτσι δεν μυρίζει και το σπίτι) αντί για τηγάνι παίρνουμε ταψί. Είναι ικανότατος αντικαταστάτης: χορτοκεφτέδες με χόρτα της εποχής, κολοκυθοκεφτέδες και μαραθοκεφτέδες, λιχούδικο κοτόπουλο πανέ, μπριζόλες αλά μιλανέζε με τραγανή κρούστα, όλα γίνονται θαυμάσια και στον φούρνο. Ακόμη και ‹τηγανητές» πατάτες φτιάχνουμε έτσι, σε διάφορες εκδοχές –με μουστάρδα και δεντρολίβανο, ας πούμε, ή με πελτέ και δυόσμο– ή τηγανητά κολοκυθάκια, κομμένα σε μπαστουνάκια, με πολλούς τρόπους και αυτά.
Παρακάτω θα δείτε πολλές ιδέες της Νένας Ισμυρνόγλου και του Χριστόφορου Πέσκια για απίθανα «ψευτοτηγανητά» του φούρνου που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα αντίστοιχα του τηγανιού. Οι σεφ άλλωστε τα προικίζουν με διάφορα υλικά: ένα ωραίο τυράκι εδώ, ανθότυρο, κατσικίσια φέτα ή ξερή μυζήθρα, λίγη σκόνη τζίντζερ εκεί, μερικοί ξηροί καρποί παραπέρα, άφθονα μπαχαρικά και μυρωδικά…. Οι συνταγές που προτείνουμε εδώ είναι όλες θερμιδομετρημένες, ιδανικές για όσους κάνουν δίαιτα, συνοδεύονται μάλιστα από τα κατατοπιστικά διατροφικά σχόλια της κλινικής διατροφολόγου Μαρίας Μπίζιου, αλλά και για όλους εκείνους που θέλουν ένα φαγητό νόστιμο και ελαφρύ είτε για το μεσημέρι, είτε για το βράδυ.