Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Την εβδομάδα 08/7 – 14/7 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: σκορδομακάρονα, κοτόπουλο με μπάμιες, φουρνιστά λαχανικά, μοσχάρι με κολοκυθάκια, φακές με φρέσκια ντομάτα, σαρδέλες με κρασί και κάππαρη και απίθανα φουρνιστά σουτζουκάκια κοτόπουλου.
Δευτέρα – Σκορδομακάρονα με ντομάτα και τζίντζερ
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Η πιο αρωματική σπαγκετάδα έλκει την καταγωγή της από την Σαντορίνη, με όλες τις νόστιμες προσθήκες του σεφ, όπως το τζίντζερ και το μπούκοβο. Για συνοδευτικό, μια ζουμερή ντοματοσαλάτα με σπιρτόζικη κάππαρη και μια πικάντικη φέτα.
Τρίτη – Μπαστουνάκια από φιλέτο κοτόπουλου με «τραγανές» μπάμιες και ντοματίνια
Εύκολο, λιχούδικο φαγητό, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Ακόμα και όσοι δεν αρέσκονται στις μπάμιες θα αλλάξουν γνώμη με αυτή τη συνταγή, καθώς μένουν ντούρες αλλά μελωμένες. Παρόλα αυτά μια τηγανιά πατάτες θα τη συνοδέψουν ωραία, όπως και μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και προζυμένιο ψωμί.
Τετάρτη – Λαχανικά στον φούρνο, σαν μπριάμ
Ένα απίθανο λαδερό στον φούρνο με όλα τα λαχανικά του θέρους, μελωμένα και μυρωδάτα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε, είναι να κόψουμε τα λαχανικά και να τα απλώσουμε όμορφα σε μία στρώση σε μεγάλο ταψί, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα σερβίρουμε παρέα με ελιές της αρεσκείας μας, φέτα και χαρουποπαξίμαδα.
Πέμπτη – Μοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκια
Όλα γίνονται μέσα σε ένα σκεύος, εύκολα και απλά. Φαγητό τρυφερό και νόστιμο, αυτό το λεμονάτο μοσχαράκι με καρότα και κολοκυθάκια είναι μια πολύ καλή ιδέα τόσο για το καθημερινό όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι μας. Σαλάτα με βραστά χόρτα, ελιές θρούμπες και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού αλειμμένες με μαλακή φέτα και έτοιμο το τραπέζι μας.
Παρασκευή – Φακές με φρέσκια ντομάτα και μπρουσκέτα με καπνιστό σκουμπρί
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε την πιο θερινή φακοσυνταγή. Φακές βρασμένες με φρέσκια ζουμερή ντομάτα, μερακλίδικο σκουμπρί σε μπρουσκέτα για συνοδεία και μια δροσερή ρετσίνα στο ποτήρι μας!
Σάββατο – Σαρδέλες με κάππαρη, μουστάρδα και κρασί
Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα εξαιρετικό πιάτο: Σαρδέλες ζουμερές με πλούσιο άρωμα κρασιού και την κοφτερή γεύση της κυκλαδίτικης κάππαρης. Μια ωραία πατατοσαλάτα με κάππαρη, ραντισμένη με εκλεκτό ελαιόλαδο και μια κοφτερή Σαντορίνη στο ποτήρι μας τα συνοδεύουν ιδανικά.
Κυριακή – Σουτζουκάκια κοτόπουλου στον φούρνο με «πατατάκια» πάπρικας
Για το κυριακάτικο τραπέζι ετοιμάζουμε ένα μοναδικό φουρνιστό: σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και υπέροχα «πατατάκια» φούρνου. Η ζουμερή και μυρωδάτη ντοματόσαλτσα μελώνει όμορφα στον φούρνο, ο κιμάς κοτόπουλου κάνει το όλον πιο ελαφρύ και τα συνοδευτικά παπρικάτα πατατάκια είναι σκέτη νοστιμιά. Δίπλα τους βάζουμε προζυμένιο ψωμί για νόστιμες βουτιές, μια ντοματοσαλάτα με αλμύρες και κρίταμα και πικάντικη φέτα βαρελίσια. Και στα ποτήρια μας ένα ερυθρό ή ροζέ Tempranillo.
Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Abricots Bourdaloue
Μην σαν τρομάζει το όνομα. Το Abricots Bourdaloue είναι ένα γαλλικό super δροσιστικό γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Τι είναι ακριβώς; Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη ψητή κρέμα σιμιγδαλιού με βερίκοκα. Ζεστή ή κρύα με έναν παγωμένο καφέ θα σας γλυκαίνει όλη την εβδομάδα.