Το μενού της εβδομάδας: Από ψητά αρνίσια κεφτεδάκια μέχρι ψάρι πλακί
Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας.
Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε για εσάς ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο – από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάχνουμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Για την εβδομάδα 17/6 – 23/6 θα ξορκίσουμε τη ζέστη με ελαφριά, δροσερά και πολύ νόστιμα φαγητά: μακαρονοσαλάτα με τα υλικά της χωριάτικης, κοτόπουλο φιλέτο με πιπεριές και γιαουρτένια σάλτσα, φασολάκια λαδερά από τη Μάνη, αρνίσιους κεφτέδες, ζουμερά ρεβύθια με μελιτζάνες, απίθανο ψάρι πλακί και ένα τέλειο μοσχαράκι κοκκινιστό, κατακόκκινο και μοσχομυριστό.
Ξεκινάμε την εβδομάδα κατά το συνήθειό μας, με μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή. Μια δροσερή μακαρονοσαλάτα με τα υλικά της χωριάτικης και περίσσια νοστιμιά, ιδανική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Την ετοιμάζουμε χωρίς πολύ κόπο και την παίρνουμε μαζί μας και στο γραφείο. Συνοδεύουμε με κρίθινα παξιμαδάκια.
Με φιλέτο κοτόπουλου, τραγανές πιπεριές, λευκό κρασί και μουστάρδα φτιάχνουμε ένα γρήγορο και ελαφρύ κοτόπουλο. Με το δροσερό και ξινούτσικο γιαούρτι που προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος ετοιμάζουμε μια δεμένη, βελούδινη σάλτσα. Συνοδεύουμε με ένα αφράτο ρύζι ή ένα ωραίο κουσκούς και μια σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και πράσινες ελιές.
Οι Μανιάτες γνώριζαν καλά το κονφί (το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, δηλαδή, μόνο σε λάδι) πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος. Μπόλικο ελαιόλαδο και σιγανό ψήσιμο για τα φασολάκια, ώστε να μελώσουν και να γίνουν ασύγκριτα τρυφερά και γλυκά. Μην ανησυχείτε, δεν θα τα φάμε μπλουμ στο λάδι. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για άλλη χρήση, όπως λόγου χάρη μια σάλτσα. Τα συνοδεύουμε με πιπεράτη βαρελίσια φέτα, με ντοματοσαλάτα με δυόσμο, ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Κεφτέδες με αρνίσιο κιμά και άφθονα μυρωδικά που μπορούμε είτε να τους ψήσουμε είτε να τους τηγανίσουμε ανάλογα τον χρόνο και τη διάθεσή μας. Ετοιμάζουμε και μια τηγανιά πατάτες αλλά και μια δροσερή γιαουρτοσάλτσα για να τους βουτάμε μέσα πριν από κάθε απολαυστική μπουκιά. Αγγουράκια τουρσί και μια ντοματοσαλάτα με σπιρτόζα κάππαρη και ζεστό ζυμωτό ψωμί τους συνοδεύουν ιδανικά.
Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε ζουμερά και άκρως θερινά ρεβύθια. Μαζί μελιτζάνες, ντοματίνια και μυρωδικά, γίνονται ένα απολαυστικό φαγητό. Ιδανικά τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύουμε με μια πικάντικη φέτα και αφράτα παξιμάδια και, αν θέλουμε, και με μια σαλάτα με βραστά χόρτα και μυρωδάτο λαδολέμονο.
Για την ημέρα του ψαριού, ετοιμάζουμε ένα φαγητό από τα λίγα: ψάρι πλακί με πατάτες και πάπρικα. Προμηθευόμαστε τα ψάρια που μας αρέσουν –φαγκρί, συναγρίδα, σφυρίδα ή σκορπίνα– και ζητάμε από τον ψαρομανάβη να τα καθαρίσει, να τα φιλετάρει και να μας κρατήσει τα κεφάλια και τα κόκαλα, για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό. Μετά ακολουθούμε τη συνταγή βήμα – βήμα του Χριστόφορου Πέσκια. Συνοδεύουμε με κολοκυθάκια βραστά σαλάτα, ελιές θρούμπες και κρίθινα παξιμάδια.
Κυριακή – Το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι
Αυτό το μοσχαράκι που κοκκινίζει με άφθονες ζουμερές, ώριμες ντομάτες, σιγομαγειρεύεται με μελωμένα κρεμμύδια, ολόγλυκα ντοματίνια, τσίλι, μπαχάρι, θυμάρι και άλλα νοστιμιστικά για πάνω από 2 ώρες. Λουκούμι γίνεται. Και με τηγανητές πατάτες είναι τέλειο και με χοντρά μακαρόνια. Φτιάχνουμε και μια δροσερή ντοματοσαλάτα με παξιμαδάκια και ελιές ή μια πλούσια χωριάτικη, βάζοντας στο πλάι της και λίγο ψωμί για βούτες, και έχουμε ένα κυριακάτικο τραπέζι φουλ της ντομάτας, άκρως καλοκαιρινό.
Είναι παγωμένο, εντυπωσιακό, ζουμερό, αρωματικό και νόστιμο. Το ετοιμάζουμε με μπισκότα, λευκή σοκολάτα και γιαούρτι και με ό,τι φρούτα θέλουμε, από ροδάκινα και φράουλες μέχρι ανανά και κεράσια. Ό,τι πρέπει για τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Δείτε εδώ τις 8 συνταγές, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + 1 γλυκό: