Διπλή γιορτή η 25η Μαρτίου. Γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την ημέρα αυτή καταλύεται η αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής και επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Ως γνωστόν η παράδοση θέλει μπακαλιάρο. Σύμφωνα με μία από τις σχετικές θεωρίες, πολλές από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι και έτσι ο ο παστός μπακαλιάρος, που τον έβρισκαν παντού και είχε μεγάλη διατηρησιμότητα, έδωσε τη λύση.

Για την μεγάλη αυτή γιορτή ετοιμάσαμε ένα πλούσιο μενού με πρώτα πιάτα, μπακαλιάρους, σκορδαλιές, σαλάτες, πατάτες και γλυκά, για να επιλέξετε όποια σας αρέσουν και να συνθέσετε το δικό σας μενού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς ξαλμυρίζουμε σωστά τον παστό μπακαλιάρο: τα κλασικά βήματα και μυστικά που δεν ξέραμεΠώς ξαλμυρίζουμε σωστά τον παστό μπακαλιάρο: τα κλασικά βήματα και μυστικά που δεν ξέραμε

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Προμηθευτείτε τον παστό μπακαλιάρο 1 – 2 ημέρες νωρίτερα, ώστε να έχετε τον χρόνο να τον ξαλμυρίσετε επιμελώς.
  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σκορδαλιά από την προηγούμενη ημέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Η γεύση της θα είναι εντονότερη και θα έχετε μια δουλειά λιγότερη την ημέρα του τραπεζιού.
  • Προμηθευτείτε εγκαίρως όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για το τραπέζι, όπως σαλατικά, πατάτες, ψωμί, κριτσίνια, παξιμάδια, ποικιλία ελιών, καθώς επίσης τα ποτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα κρασιά της 25ης Μαρτίου: Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγειΤα κρασιά της 25ης Μαρτίου: Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης επιλέγει

Και τι θα πιούμε;

Ο πρωταγωνιστής της ημέρας και όσα τον πλαισιώνουν μας προσανατολίζουν σε λευκά τραγανά κρασιά Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, ξηρό Μοσχάτο, Chardonnay χωρίς βαρέλι, αλλά και σε ένα ξηρό καλής ποιότητας αφρώδες. Όμως, αν θέλουμε να παραμείνουμε στο πνεύμα της ημέρας, θα ανοίξουμε μια καλή new age Ρετσίνα, γιατί τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα από αυτή με τον μπακαλιάρο!

 

Δείτε εδώ 18 δοκιμασμένες συνταγές για το μενού της 25ης Μαρτίου:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών