ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Κολοκύθι

Αυτή τη φορά η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος «φωτίζουν» ένα πολύ αγαπημένο μεσογειακό κηπευτικό, το οποίο είναι νόστιμο, φύσει zero waste και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους.

29.05.2023| Updated: 28.09.2023
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Κολοκύθι

Τα κολoκύθια, τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια, τα πεπόνια και τα καρπούζια, αυτή την εποχή είναι στα πιο ωραία τους. Τώρα εκεί που η άνοιξη δίνει τη σκυτάλη στο καλοκαίρι, τα βρίσκουμε στην αγορά ζωηρά, γυαλιστερά και σφριγηλά, σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Μικρά, μεγάλα, στρογγυλά, τα χαιρόμαστε με αμέτρητους τρόπους: μαρινάτα, δροσερά-δροσερά, βραστά, τηγανητά με κουρκούτι ή με αλεύρι, σε ροδέλες ή σε στικ, γεμιστά, σε πίτες και τάρτες, σε ζυμαρικά, με κρέας, με ψάρι, ακόμα και σε κρύες σούπες. Δένουν θαυμάσια με άλλα ζαρζαβατικά της εποχής στα τουρλού, που είναι η χαρά του μποστανιού. Γεμιστά είναι άλλο πράγμα. Μυριστικά όπως ο δυόσμος, ο μάραθος κι ο άνηθος τους πάνε πολύ, το ίδιο και το αυγολέμονο κι οι σάλτσες λεμονιού.

Είναι ένα νόστιμο πασπαρτού τα κολοκύθια. Και φύσει zero waste. Μόνο το κοτσανάκι βγάζουμε, ξεφλούδισμα δεν χρειάζονται – τα τρίβουμε λίγο με ένα βουρτσάκι κάτω από τη βρύση και είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Αν τα «σκάψουμε» για να τα γεμίσουμε, την ψίχα αυτή τη βάζουμε στη γέμιση, σε μια ομελέτα ή στις τηγανίτες. Οι κολοκυθοανθοί γίνονται πεντανόστιμοι γεμιστοί με ρύζι και μαγειρεμένοι στην κατσαρόλα ή στον φούρνο, αλλά και με τυριά, τηγανητοί, όπως τους προτείνουμε παρακάτω. Κι αν βρούμε κολοκυθοκορφάδες, τα τρυφερά βλαστάρια της κολοκυθιάς, που μαγειρεύονται όπως όλα τα χόρτα, τσιγαριαστές ή βραστές, εκεί να δεις χαρές: είναι θαυμάσιο φαγητό.

Συντηρούνται για μερικές μέρες στο ψυγείο σε χάρτινη σακούλα, στο συρτάρι των λαχανικών, αλλά όσο πιο φρέσκα είναι τα κολοκυθάκια, τότε που η σάρκα του είναι σφριγηλή και αν τα κόψεις στη μέση θα κάνουν κρακ, τόσο πιο ωραία. Αν τώρα πάρουμε περισσότερα ή μας φέρουν φίλοι ή συγγενείς μερικά ακόμη πεσκέσι από τον κήπο τους, μπορούμε να βάλουμε μερικά στην κατάψυξη, κομμένα σε ροδέλες ή σε φέτες που τις έχουμε περάσει πρώτα από τον φούρνο ή ζεματίσει, μέσα σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς, και με τα υπόλοιπα να φτιάξουμε ένα σωρό πράγματα. Τσεκάρετε τις παρακάτω συνταγές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, όλο και κάτι θα σας κάνει κλικ. Και έχετε στο νου σας πως ό,τι σας περισσέψει, μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού. Το σίγουρο είναι ότι «κολοκύθια νερόβραστα» και «κολοκύθια με τη ρίγανη», δύσκολα θα ξαναπείτε.

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και καλαθάκι Λήμνου

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια και καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης και αυγά αχυρώνα από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Σφουγγάτο κάνουν σε διάφορα νησιά. Στη Σαντορίνη, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη… Εμείς, βάλαμε κι άλλο ένα στο παιχνίδι: το δικό μας το φτιάξαμε με καλαθάκι Λήμνου. Είναι ένα πολύ ωραίο κολοκυθάτο πιάτο, σαν αφράτη ομελέτα φούρνου, ο,τι πρέπει για ένα οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι.

Για να το ετοιμάσουμε πρώτα βάζουμε1 κιλό τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για 15 λεπτά – έτσι θα βγάλουν τα υγρά τους. Μετά, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε ½ κιλό ψιλοκομμένα κρεμμύδια, για 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκατ. και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στύβουμε με τα χέρια μας τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια,1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο (αν έχουμε, μπορούμε να βάλουμε και μυρώνια) προσθέτουμε και100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Στο μίξερ χτυπάμε10 αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Τα ρίχνουμε στο μπολ, προσθέτουμε 300 γρ. καλαθάκι Λήμνου και ανακατεύουμε ξανά. Τώρα το μόνο που μένει είναι να αδειάσουμε το μείγμα στο ταψί και να το ψήσουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Βαρκούλες κολοκυθιού με τυριά

Ψητά κολοκυθάκια γεμιστά με φέτα ΠΟΠ Χαλκιδικής και Γραβιέρα Μυτιλήνης «Νώμα»

Τις βαρκούλες κολοκυθιού μπορούμε να τις γεμίσουμε και με κιμά, μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου, αλλά και με τυριά γίνονται πολύ ωραίες κι είναι, ομολογουμένως, πιο εύκολες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε 450 γρ. κολοκυθάκια κατά μήκος, αφαιρούμε τη σάρκα και την αφήνουμε στην άκρη – θα τη χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και προσθέτουμε 1 μικρό κρεμμύδι και τη σάρκα των κολοκυθιών ψιλοκομμένα. Τα σοτάρουμε για περίπου 3 – 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες κι αυτές, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας φέτα και 3 κουτ. σούπας φρυγανιά. Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Χτυπάμε ένα αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις κοιλότητες των κολοκυθιών και πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας γραβιέρα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 35 – 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να ροδίσει ελαφρά το τυρί.

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με φρέσκια μυζήθρα

Φτιάξαμε κολοκυθολούλουδα γεμιστά με φρέσκια μυζήθρα Κρήτης «Νώμα» και γιαούρτι «Γάλπο»

Και στην κατσαρόλα είναι ωραίοι ο κολοκυθανθοί, λαδεροί ή γεμιστοί με ρύζι, και στο τηγάνι, είτε σκέτοι, είτε και γεμιστοί με φρέσκα τυριά, ανθότυρο ή μυζήθρα, όπως τους κάνουμε εδώ.

Για να τους φτιάξουμε ένα μπολ βάζουμε 300 γρ. φρέσκια, μαλακή μυζήθρα, 6-8 ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε με το μείγμα 10 λουλούδια και κλείνουμε το άνοιγμα γυρίζοντας τις άκρες τους έτσι ώστε να καλύπτει η μία την άλλη. Σε ένα μπολ βάζουμε 1½ φλιτζάνι αλεύρι και προσθέτουμε σιγά-σιγά μπίρα μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρευστος χυλός. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά βουτάμε τα κολοκυθολούλουδα ένα-ένα στο χυλό και τα τηγανίζουμε ανά 2-3 μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι και μια δροσερή ντοματοσαλάτα ή με πράσινα σαλατικά.

Σάντουιτς με πέστο κολοκυθιού, μοτσαρέλα και ντοματίνια

Το καταπράσινο πέστο που φτιάχνουμε με κολοκύθι, σπανάκι και βασιλικό, πέρα από το να το συνδυάσουμε με ζυμαρικά, μπορούμε να το βάλουμε και σ’ αυτό το σάντουιτς που πατάει στην καπρέζε κι είναι πολύ ωραία ιδέα όταν θέλουμε ένα σνακ για το γραφείο ή για μια εκδρομή.

Για να ετοιμάσουμε 4 σάντουιτς πλένουμε 8 μικρά κολοκυθάκια, τα περνάμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη, τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα σε ένα σουρωτήρι και μετά τα πιέζουμε ελαφρά για να βγάλουν τα υγρά τους. Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε1 φλιτζ. φύλλα βασιλικού και ½ φλιτζ. baby σπανάκι ή μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κολοκυθάκια,1 σκελίδα σκόρδο, ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Κόβουμε 400 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες 1 εκατοστού. Σε 4 λεπτές φέτες προζυμένιου ψωμιού απλώνουμε το πέστο, τοποθετούμε πάνω τις φέτες της μοτσαρέλας, προσθέτουμε όσα ντοματίνια θέλουμε κομμένα στη μέση και καλύπτουμε με άλλη μια φέτα προζυμένιου ψωμιού.

Νουντλς κολοκυθιού με βουτυράτες γαρίδες με λεμόνι

Γαρίδες κόκκινες Αιγαίου σοταρισμένες σε βούτυρο Δράμας «Νώμα» με νουντλς κολοκυθιού

Τι λέτε για ένα νόστιμο κι ελαφρύ πιάτο, για το μεσημέρι ή το βράδυ, που φτιάχνεται στο πι και φι; Είναι εύκολο και νόστιμο. Κόβουμε τα κολοκυθάκια με τον κόφτη για σπιράλ κοπή που κόβει τα λαχανικά σε σχήμα σπαγγέτι (spiralizer), με το εργαλείο με το οποίο ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά ή με το μαντολίνο, σε μακριές λεπτές λωρίδες που θυμίζουν νουντλς. Ανάλογα με το πώς τα προτιμάμε, μπορούμε να τα κάνουμε σαν μπαστουνάκια ή πιο πλατιά. Σοτάρουμε 450 γρ. γαρίδες με1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 2 κουτ. σούπας βούτυρο για 1 λεπτό, προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και μια πρέζα μπούκοβο, τις αφήνουμε στο τηγάνι για ένα λεπτό ακόμη και τις αφαιρούμε. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κουτ. βούτυρο, ¼ φλιτζάνι (60 ml) ζωμό λαχανικών ή λευκό κρασί και το χυμό από ½ λεμόνι. Αφήνουμε τη σάλτσα για 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, και μετά από 2-3 λεπτά τις γαρίδες και μια κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών