Αν εξαιρέσεις τη σαλάτα, το παραδοσιακό γιαχνί και ίσως και κάποιο χειμωνιάτικο τουρλού, παλιότερα το κουνουπίδι δεν το κάναμε και πολλά. Προκαλούσε πολλές φορές και γκρίνιες λόγω της έντονης μυρωδιάς που πλανιέται στην κουζίνα όποτε το βράζεις. Άλλαξαν όμως τα πράγματα. Όταν αρχίσαμε να θέλουμε τα βραστά λαχανικά να μην λιώνουν, να κρατάνε λίγο στο δόντι, διατηρώντας έτσι περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους, την ενοχλητική μυρωδιά τη γλιτώσαμε σε ένα βαθμό. Σιγά σιγά ανακαλύψαμε νέους τρόπους να το μαγειρεύουμε και να το σερβίρουμε, αντλώντας υλικό από κουζίνες άλλων χωρών, από ιδέες που έριξαν στο τραπέζι διάφοροι σεφ για να φτάσουν στην συνέχεια μέχρι την κουζίνα μας, αλλά από τα χορτοφαγικά συνταγολόγια, που το κουνουπίδι πολύ το αγαπούν.
Με κείνα και με τα άλλα, το κραμβοειδές λαχανικό, που και νόστιμο είναι, κι ευέλικτο και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ανέβηκε level. Προβιβάστηκε. Από outsider έγινε πρωταγωνιστής. Το τρώμε πλέον και αμαγείρευτο στις σαλάτες – δοκιμάστε να κάνετε ένα ταμπουλέ με ωμό κουνουπίδι, τριμμένο στον τρίφτη, ντοματίνια και μυρωδικά, και θα μας θυμηθείτε. Φτιάχνουμε βελουτέ ή πουρέ. Το πανάρουμε και το τηγανίζουμε σαν σνίτσελ. Το βάζουμε σε ριζότι. Το steak (μπριζόλα) κουνουπιδιού που γνωρίσαμε ως εναλλακτική του κρέατος στα εστιατόρια (και σε vegan burger το έχουμε πετύχει) το φτιάχνουμε και στο σπίτι. Το κόβουμε σε φέτες, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά που προτιμάμε και το ψήνουμε. Πάπρικα, κάρι, κουρκουμάς, μπούκοβο, του πάνε πολύ.
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, που είναι η εποχή τους, αγοράζουμε κουνουπίδια προσέχοντας να μην είναι μαυρισμένες οι άκρες στα σφιχτοδεμένα μπουκετάκια τους, να είναι κρουστά, όχι ελαστικά, και τα αξιοποιούμε με ποικίλους τρόπους. Όχι μόνο τα «ανθάκια». Και τα φύλλα, που έχουν το περισσότερο ασβέστιο, και μπορούμε είτε να τα μαγειρέψουμε είτε να τα ψιλοκόψουμε και να τα προσθέσουμε σε κάποια σαλάτα, και το κοτσάνι, που θέλει λίγο παραπάνω μαγείρεμα, αλλά είναι εξίσου γευστικό – τα πιο σκληρά μέρη του μπορούν να μπουν σε έναν ζωμό. Δεν υπάρχει κομμάτι του να μην μπορεί να γίνει κάτι. Παρακάτω θα βρείτε μερικές εύκολες συνταγές σ’ αυτή τη λογική από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, αλλά μπορείτε να φτιάξετε πολλά ακόμη. Αγοράζοντας φρούτα και ζαρζαβατικά στην εποχή τους και πετώντας όσο το δυνατόν λιγότερο και οικονομία κάνουμε και μειώνουμε τις επιπτώσεις που έχει η διατροφική μας συμπεριφορά στον πλανήτη. Τίποτα δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσουμε όλο το λαχανικό.
Δεν πετάμε τίποτα
Τα μπουκετάκια τα βάζουμε στην κατσαρόλα και στον φούρνο και τα κάνουμε τουρσί, με το κοτσάνι και τα φύλλα φτιάχνουμε σούπα κι ένα ωραίο συνοδευτικό για το κρέας που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Κουνουπίδι ογκρατέν
Ακόμη κι αυτούς που δεν αγαπούν ιδιαίτερα το κουνουπίδι, αυτή τη η συνταγή τους κερδίζει. Άμα καλύψεις το λαχανικό με μπεσαμέλ και τυρί, και το βάλεις στον φούρνο, μπορεί να σου ζητήσουν και δεύτερο πιάτο. Το πρώτο που κάνουμε, είναι να βράζουμε το κουνουπίδι, που έχουμε κόψει σε μπουκετάκια σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, για να μαλακώσει λίγο. Μετά το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ξεκινάμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, 120 γρ. βούτυρο. Όταν λιώσει, προσθέτουμε 80 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθεί με το βούτυρο. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο και, σταδιακά, 700 ml φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ελαφρά χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα. Προσθέτουμε 70 γρ. τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κουνουπίδι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άλλα 70 γρ. περίπου τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι το φαγητό μας να ροδίσει.
Κουνουπίδι κοκκινιστό με λουκάνικα
Και χωρίς τα λουκάνικα είναι ωραίο το κοκκινιστό κουνουπίδι, αλλά αξίζει να τα δοκιμάσετε παρέα. Βάζετε μετά, αν θέλετε, και λίγη φέτα κι έχετε ένα πλούσιο χειμωνιάτικο πιάτο, γεμάτο νοστιμιά. Πρώτα σοτάρουμε ελαφρά σε ένα τηγανάκι περίπου 400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Στη συνέχεια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ, προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα, 3 κόκκους μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια από ένα μέτριο κουνουπίδι και σοτάρουμε, για να πάρει χρώμα, για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε και τα λουκάνικα κι αμέσως μετά 400 γρ. ντομάτα κονκασέ. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (όχι τελείως) και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέσουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
Κουνουπίδι τουρσί
Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε το δικό μας τραγανό τουρσί –είναι ορεκτικότατο– και να το χαρούμε με ένα τσιπουράκι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 700 ml νερό και 700 ml ξίδι, 50 γρ. αλάτι και 100 γρ. ζάχαρη μέχρι να λιώσουν. Παίρνουμε ένα μικρό κουνουπίδι και το καθαρίζουμε από τα φύλλα, που τα κρατάμε στην άκρη για να τα αξιοποιήσουμε σε κάποια άλλα συνταγή. Το κόβουμε στα δύο, το ξεπλένουμε, και αμέσως μετά το κόβουμε σε μπουκετάκια. Ξεφλουδίζουμε δύο καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες, κόβουμε σε ροδέλες και 1 πιπεριά κέρατο και 2 κλωνάρια σέλερι και 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια. Τα βάζουμε ανακατεμένα σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαζί με 1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους και γεμίζουμε με το υγρό από την κατσαρόλα, αφήνοντας ένα εκατοστό κενό από το στόμιο. Κλείνουμε καλά με το καπάκι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει μετά το βάζουμε σε δροσερό ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε το βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Τα φύλλα στον φούρνο ή στο τηγάνι
Μην τα πετάξετε! Tα σκουροπράσινα φύλλα του κουνουπιδιού μπορούν να γίνουν ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για το ψητό κρέας. Μια ιδέα είναι, αφού τα πλύνουμε καλά, να τα κόψουμε σε λωρίδες (3 εκατοστών περίπου) και να τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, με λίγο βούτυρο, ανακατεύοντάς τα, που και που. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σε 5 λεπτά, όταν μαλακώσουν και πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα (αν στο πεντάλεπτο μας φαίνονται στεγνά, βάζουμε λίγο βούτυρο ακόμη ή λίγο νερό και τα αφήνουμε λίγο παραπάνω στη φωτιά) και τα σερβίρουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε, κομμένα σε λίγο πιο μεγάλα κομμάτια, στον φούρνο. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι -αν τα θέλουμε πιο πικάντικα και με λίγο κάρι και μπούκοβο- και στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 20-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανιστά κι ελαφρά καψαλισμένα στις άκρες.
Μια σούπα από τα φύλλα και το κοτσάνι
Είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μέρες αυτή η no waste σούπα, που μπορούμε να φτιάξουμε με ό,τι μας περίσσεψε από το λαχανικό: ένα νόστιμο θερμαντικό, απλό και γρήγορο. Για να την ετοιμάσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα, και απλώνουμε τα φύλλα και το κοτσάνι, ξεφλουδισμένο με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά και κομμένο σε κομμάτια, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-18 λεπτά. Μετά τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη -αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μοσχοκάρυδο- και τα πολτοποιούμε προσθέτοντας σταδιακά ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η σούπα να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε. Τη ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο, ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο πεκορίνο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Το ξέρατε ότι στα Lidl…
αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.
Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.
Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.
Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.