ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μήλο

Πώς αξιοποιούμε τη φλούδα και τον πυρήνα; Πώς το συντηρούμε για να το χαιρόμαστε ολοχρονίς; Μυστικά για μια no waste μαγειρική από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

19.10.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μήλο

Νόστιμα στάρκιν με λαμπερό, κόκκινο χρώμα που είναι τα πιο δημοφιλή στην ελληνική αγορά, αλλά και πράσινα, τραγανά, αναζωογονητικά ξινούτσικα γκράνι Σμιθ, με ωραίο δάγκωμα, κίτρινα, αρωματικά, χυμώδη γκόλντεν ντελίσιους που μαλακώνουν γρήγορα στο μαγείρεμα, πορτοκαλοκόκκινα φούτζι με γλυκιά, τραγανή σάρκα, που ψητά γίνονται θαυμάσια… Έναν ολόκληρο κόσμο μήλα βρίσκει κανείς στα Lidl. Τώρα στην εποχή τους, με τα αρώματα και τη γεύση στο ζενίθ τους ακτινοβολούν φρεσκάδα και ζωντάνια. Είναι η ώρα τους να ανέβουν στη σκηνή.

Ένα ζουμερό, σφριγηλό φρέσκο μήλο είναι το καλύτερο σνακ. Κι όταν μπαίνει στην κατσαρόλα ή στον φούρνο μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Να σου οι μηλόπιτες, οι μηλολουκουμάδες, τα μάφιν και τα κέικ. Να σου κι οι σούπες, οι σαλάτες, οι σάλτσες, το χοιρινό, μοσχαράκι ή αρνάκι με τα μήλα. Είναι φρούτο-πασπαρτού, ένας μικρός θησαυρός της διπλανής πόρτας που σ’ όλα έχει λόγο, και γλυκά και αλμυρά. Κάθε κομμάτι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ακόμη και τα φλούδια και ο πυρήνας έχουν… μυστικές δυνάμεις.

Με τη σειρά ενεργειών «Βιωσιμότητα στο πιάτο» η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανάλωσης εποχικών φρούτων και λαχανικών, του σεβασμού των φυσικών πόρων, της αποφυγής της άσκοπης σπατάλης. Κάθε μικρή κίνηση προς μια πιο βιώσιμη διατροφική νοοτροπία μετράει. Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις για να αξιοποιήσετε τα μήλα με δημιουργικούς τρόπους, παλιούς και καινούργιους – στην ίδια λογική μπορείτε να φτιάξετε πολλά ακόμη.

Πώς διατηρούμε το μήλο σωστά;

Τα μήλα θέλουν υγρασία. Αν πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο τα τυλίξετε με μία νωπή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας θα διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Μπορείτε να τα κρατήσετε και στην πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ, αλλά θα πρέπει να της ανοίξετε μερικές τρύπες, γιατί είναι από τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, που επιταχύνει την ωρίμανση και τη δική τους και των φρούτων με τα οποία «γειτονεύουν».

No waste ιδέες: 3 τρόποι για να αξιοποιήσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια

Φτιάχνουμε ένα μυρωδάτο τσάι μήλου

Τσάι μήλου με πευκόμελο Ευβοίας από τη σειρά τοπικών ελληνικών προϊόντων «Νώμα» και Εκλεκτά Κουλουράκια Βανίλιας «Γλυκάνθη» από τα Lidl

Αρωματικό, τονωτικό, αυτό το τσάι είναι ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά πρωινά ή απογεύματα. Για να φτιάξουμε 2 κούπες, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τις φλούδες και τον πυρήνα (χωρίς τα κουκούτσια) πέντε μήλων, 2 κουτ. σούπας μαύρο τσάι, 1 ξυλάκι κανέλας, 1-2 κουταλιές μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε,1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 600 ml νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Έτσι θα γίνει πιο μυρωδάτο. Το σουρώνουμε και σερβίρουμε, βάζοντας στο πλάι του μερικά μπισκοτάκια ή κουλουράκια κανέλας ή βουτύρου.

Χυμός από τα φλούδια; Κι όμως!

Χυμός από τα φλούδια με καστανή ζάχαρη «Belbake» από τα Lidl

Είναι ένας άλλος ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουμε όσα μέρη του μήλου θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Με τα φλούδια και τον πυρήνα από 3 μήλα, 5 φλιτζ. νερό και ¼ φλιτζ. καστανή ζάχαρη, μπορούμε να φτιάξουμε έναν διαφορετικό χυμό. Είναι εύκολο. Βάζουμε το μήλο και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, τα αφήνουμε να πάρουν μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 λεπτά ακόμη. Τα περνάμε από λεπτή σίτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει, ο χυμός μας είναι έτοιμος για κατανάλωση.

Μηλοβούτυρο έχετε δοκιμάσει;

Μηλοβούτυρο με μπαχαρικά «Kania» από τα Lidl

Παρά το όνομά του, δεν έχει σχέση με το βούτυρο. Το μηλοβούτυρο ή «βούτυρο» μήλου είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη σάλτσα μήλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε σάντουιτς, να δώσει άρωμα σε σάλτσες, να βάλει την πινελιά του σε διάφορα γλυκά, να δώσει μια φρουτένια νότα στα δημητριακά του πρωινού. Θέλει την ώρα του, ομολογουμένως, για να ετοιμαστεί, αλλά μόλις το δοκιμάσετε θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο και τον χρόνο. Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε γλυκά μήλα (γκόλντεν ντελίσιους π.χ.), λευκή και καστανή ζάχαρη, μια που ο συνδυασμός των δύο εξασφαλίζει καλύτερο καραμέλωμα, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο. Κόβουμε στα οκτώ 2 κιλά μήλα, αφαιρώντας μόνο τον ομφαλό και τα κουκούτσια. Τα ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα με 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και 200 γρ. καστανή, 1 κουτ. γλυκού κανέλα, ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο και ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο. Τα σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 6 με 7 ώρες. Τα πατάμε λίγο με ένα πιρούνι και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα άλλες δύο ώρες μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια τα αλέθουμε στον πολυκόφτη ή στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν την υφή ενός απαλού πουρέ. Όταν το μηλοβούτυρο είναι έτοιμο, το κλείνουμε σε γυάλινα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο ή, αν θέλουμε να κρατήσει παραπάνω, στην κατάψυξη. Το σερβίρουμε με βούτυρο σε ψωμί ή σε παξιμάδι, με κρουασάν, το προσθέτουμε στο γάλα με τα δημητριακά ή το αξιοποιούμε σε γλυκά – σε μια πάστα φλόρα λόγου χάρη.

Κι άλλα μήλα στο βαζάκι 

Ένα σπιτικό τσάτνεϊ μήλου

Τσάτνεϊ μήλου με πεκορίνο Αμφιλοχίας «Νώμα» από τα Lidl

Είναι πολύ ωραία συνοδεία για τις ψητές χοιρινές μπριζόλες μπορεί όμως να δώσει και μια άλλη διάσταση σε ένα πλατό με τυριά. Για να το φτιάξουμε, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι (γύρω στα 250 γρ.) κομμένο σε λεπτές φέτες για περίπου10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε 800 γρ. κόκκινα μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά κυβάκια, 300 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και 150 γρ. καστανή, 30 γρ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, 1 κουτ. γλυκού κανέλα, ½ κουτ. μοσχοκάρυδο, ¼ κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη, ¼ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε  σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα – θα πάρει περίπου 45-50 λεπτά. Βάζουμε το τσάτνεϊ σε ένα βάζο που κλείνει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Κομπόστα: ένα εύκολο ελαφρύ γλυκό

Κομπόστα αρωματισμένη με ξυλάκια κανέλας «Kαnia» σε γιαούρτι με σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης ΠΓΕ της σειράς «Νώμα»

Και σκέτη είναι ωραιότατη, είτε χλιαρή είτε, κρύα, και πάνω σε γιαούρτι – αν θέλουμε της προσθέτουμε και μερικές σταφίδες σουλτανίνα κι έχουμε ένα γλύκισμα ελαφρύ και μυρωδάτο. Για την φτιάξουμε, παίρνουμε τέσσερα μεγάλα, σφιχτά μήλα, τα καθαρίζουμε και κόβουμε το καθένα 8 κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με 50 γρ. ζάχαρη και 2 ξυλάκια κανέλας, τα σκεπάζουμε με λίγο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά χωρίς να διαλυθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και  τα βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο, γεμάτο μέχρι τη μέση με το σιρόπι από την κατσαρόλα. Τη σερβίρουμε αμέσως ή τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Το ξέρατε ότι στα Lidl

aναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών