ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦοκάτσια με ντοματίνια και φέταΦοκάτσια με ντοματίνια και φέτα
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή Αφράτα γεμιστά ψωμάκια σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή
1 ώρα προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 κάμπια ή για ένα ταψάκι 28 εκ. με γλυκά ψωμάκια

Ζύμη για ψωμάκια

Γέμιση για την κάμπια

Γέμιση για γλυκά ψωμάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τα αφράτα γεμιστά ψωμάκια, ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και το νερό λίγο λίγο, ζυμώνοντας παράλληλα.
  2. Για να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό.
  3. Μόλις ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι, αρχίζουμε να το τραβάμε (τεντώνοντάς το) προς το μέρος μας και ύστερα να το κλείνουμε πάλι. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές. Αυτό θα κάνει τα ψωμάκια πιο αφράτα και ινώδη.
  4. Βάζουμε το ζυμάρι μέσα σε ένα αλευρωμένο μπολ και το σκεπάζουμε με πετσέτα.
  5. Το αφήνουμε κατά μέρος να διπλασιαστεί για περίπου 30-60 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  6. Το πατάμε λίγο με το χέρι για να ξεφουσκώσει και πλάθουμε ισόπαχα μπαλάκια, τα οποία πιέζουμε με τα χέρια και ανοίγουμε σαν πιτούλες για σουβλάκι με διάμετρο 10 εκ.

Κάμπια

  1. Γεμίζουμε κάθε ζυμαράκι με μισό κομμάτι τυρί και μισό κομμάτι ζαμπόν.
  2. Για το κεφάλι της κάμπιας φτιάχνουμε ένα μεγαλύτερο μπαλάκι και το γεμίζουμε με μία ολόκληρη φέτα τυρί και μία ολόκληρη φέτα ζαμπόν. Τα κλείνουμε σαν πουγκάκια και τα πλάθουμε στρογγυλά.
  3. Τα ακουμπάμε στο ταψί από τη μεριά της ένωσης, κολλητά το ένα στο άλλο, σε σχήμα κάμπιας.
  4. Στο κεφάλι κολλάμε κομμάτια ελιάς για μάτια, κόκκινη πιπεριά για στόμα και κίτρινη ή πράσινη πιπεριά για τις κεραίες.
  5. Αφήνουμε το ταψί σε σβηστό φούρνο μέχρι να φουσκώσουν τα ζυμαράκια, για περίπου 15- 30 λεπτά.
  6. Αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50°C, για να φουσκώσουν γρηγορότερα.
  7. Αλείφουμε τα ψωμάκια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά.

Γλυκά ψωμάκια

  1. Για να ετοιμάσουμε τα γλυκά ψωμάκια, ανοίγουμε τα ζυμαράκια όπως και προηγουμένως και γεμίζουμε το καθένα με 1 κουταλάκι μερέντα και 1 κουταλάκι τυρί κρέμα.
  2. Ετοιμάζουμε ένα γλάσο ανακατεύοντας σε τηγανάκι σε μέτρια φωτιά 1½ κουταλιά από το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, ανακατεύουμε να ενωθούν, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρύνει.
  4. Επενδύουμε ένα ταψάκι 28 εκ. με λαδόκολλα, περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από το γλάσο και ακουμπάμε τα ψωμάκια κοντά κοντά το ένα στο άλλο.
  5. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο γλάσο, φροντίζοντας να πάει και ανάμεσα στις ενώσεις στα ψωμάκια, ώστε να ξεκολλάνε εύκολα μετά.
  6. Αφήνουμε το ταψί με τα ψωμάκια να φουσκώσουν μέσα στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα. Αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο στους 50°C, για να φουσκώσει γρηγορότερα το ζυμάρι.
  7. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά.
  8. Ξεφουρνίζουμε τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να χλιαρύνουν.

Γλάσο σοκολάτας

  1. Βάζουμε σε ένα τηγάνι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η κουβερτούρα.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να χλιαρύνει το γλάσο.
  3. Πριν πήξει, περιχύνουμε με αυτό τα ψωμάκια.

Μυστικά

  • Κάτω από το ταψί με τα ψωμάκια τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό και πάγο. Καθώς αυτό εξατμίζεται, δημιουργεί την απαραίτητη υγρασία μέσα στον φούρνο, ώστε να γίνουν τα ψωμάκια πιο αφράτα.
  • Για τα υλικά της γέμισης δεν υπάρχει περιορισμός. Φαντασία να υπάρχει. Είναι μάλιστα και μια τέλεια λύση για να κάνουμε ανακύκλωση. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με οποιοδήποτε τυρί μας έχει περισσέψει στο ψυγείο, με λαχανικά, με ξεψαχνισμένο κρέας από το χθεσινό κοκκινιστό ή λεμονάτο, αλλά και με γλυκά υλικά, όπως σταφίδες, ξηρούς καρπούς, μαρμελάδα κ.ά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 38.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών