10'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
50'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για 4 ψωμάκιαΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε αφράτα ψωμιά για μπέργκερ και σάντουιτς, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, με τα χέρια μας το αλεύρι με το ζεστό γάλα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν καλά και, σιγά-σιγά, να σχηματιστεί μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη.
- Τη ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για 6 - 7 λεπτά με τις γροθιές μας, μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει από τα χέρια μας και από τα τοιχώματα του μπολ.
- Εναλλακτικά, ρίχνουμε εξαρχής όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ πάγκου και τα δουλεύουμε για περίπου 5 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια βάρους 150 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε με τις παλάμες μας για να στρογγυλέψουν.
- Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε εκεί τα ψωμάκια, σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι τα ψωμάκια να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°º C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Αν θέλουμε, αλείφουμε τα ψωμάκια με ελάχιστο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορους.
- Γεμίζουμε το ταψί του φούρνου με νερό μέχρι τη μέση.
- Το βάζουμε στην τελευταία σκάλα του φούρνου και στην ακριβώς από πάνω στερεώνουμε μια σχάρα την οποία λαδώνουμε.
- Πάνω στη σχάρα βάζουμε τα ψωμάκια και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Κάντ’ το μόνος σου».