Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα σκεύη και εργαλεία:
15'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Κομμάτια: 10Για το κέικ
Για το σιρόπι λεμονιού
Διαδικασία
Κέικ
- Για το αφράτο κέικ λεμονιού με τζίντζερ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με ένα σύρμα μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Ανασηκώνουμε τη φόρμα και την χτυπάμε δυνατά μια δυο φορές πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας από το μείγμα.
- Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το κέικ τρυπώντας το κέντρο του με ένα λεπτό μαχαίρι· είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι βγαίνει στεγνό και καθαρό.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς.
Σιρόπι λεμονιού
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει σαν σιρόπι.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ, το τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και το περιχύνουμε με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο ώστε να προλαβαίνει να απορροφηθεί.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.