Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά. Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Τον αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το μέλι…

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

…και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε εκεί το γάλα και το ελαιόλαδο.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Προσθέτουμε το αυγό και το μείγμα της μαγιάς.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο και στη συνέχεια με τα χέρια, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά, προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Θέλουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την πιέζουμε με το χέρι μας σε σχήμα μπουνιάς, για να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνι.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Στη συνέχεια διπλώνουμε το κάθε μπαστούνι στη μέση και στριφογυρνάμε τις δύο άκρες του για να σχηματίσουμε μια απλή πλεξούδα. Την κάθε πλεξούδα τη διπλώνουμε σε στρογγυλή κουλούρα και τη βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκ.

Αφράτο λαμπρόψωμο Αφράτο λαμπρόψωμο

Περνάμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αφράτο λαμπρόψωμο

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200° C και βάζουμε κατευθείαν μέσα τις κουλούρες, χωρίς προθέρμανση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Αφράτο λαμπρόψωμο

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το αφράτο λαμπρόψωμο διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά. Προσέχουμε να μην είναι καυτό το νερό ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά.
  2. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
  3. Τον αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  4. Προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  5. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο τους και ρίχνουμε εκεί το γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό και το μείγμα της μαγιάς.
  6. Ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο και στη συνέχεια με τα χέρια, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά, προσθέτουμε νερό σιγά-σιγά.
  7. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα να φουσκώσει (θα διπλασιαστεί σε μέγεθος).
  8. Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μπαστούνια και στη συνέχεια σε απλή πλεξούδα, διπλώνοντας τα μπαστούνια στη μέση.
  9. Την κάθε πλεξούδα τη διπλώνουμε σε στρογγυλή κουλούρα και τη βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκ.
  10. Περνάμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  11. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200° C και βάζουμε κατευθείαν μέσα τις κουλούρες, χωρίς προθέρμανση. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 19.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών