10'
προετοιμασία
55' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αφράτο πουρέ πατάτας με θυμάρι, αρχικά βουτσίζουμε τις πατάτες με το ειδικό βουρτσάκι, αν διαθέτουμε, για να απομακρύνουμε τα πολλά χώματα.
- Μετά τις πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Βάζουμε τις πατάτες, όπως είναι με τη φλούδα τους, σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό βρύσης που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 – 6 εκ.
- Προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και τη δάφνη και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 - 50 λεπτά. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή με ένα λεπτό μαχαίρι και, αν τις διαπερνά με ευκολία, σημαίνει ότι είναι έτοιμες.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
- Τις ξεφλουδίζουμε, όσο είναι ζεστές, και τις λιώνουμε είτε με το πρες πουρέ είτε στο μύλο λαχανικών, ποτέ στο μπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης.
- Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το γάλα και να γίνει λείος και απαλός.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι «γυαλίσει» ο πουρές.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ντιζονέζ, το θυμάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε, τον αφράτο πουρέ πατάτες με θυμάρι, όσο είναι ζεστός και συνοδεύουμε με ολόκληρο κοτόπουλο φούρνου, ψητό μοσχάρι κατσαρόλας ή φουρνιστό (ροστ μπιφ), χοιρινές μπριζόλες, χοιρινό μπούτι ψητό.