ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμοΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμο
10' προετοιμασία
55' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αφράτο πουρέ πατάτας με θυμάρι, αρχικά βουτσίζουμε τις πατάτες με το ειδικό βουρτσάκι, αν διαθέτουμε, για να απομακρύνουμε τα πολλά χώματα.
  2. Μετά τις πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Βάζουμε τις πατάτες, όπως είναι με τη φλούδα τους, σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό βρύσης που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 – 6 εκ.
  4. Προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και τη δάφνη και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 - 50 λεπτά. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκια ή με ένα λεπτό μαχαίρι και, αν τις διαπερνά με ευκολία, σημαίνει ότι είναι έτοιμες.
  6. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε.
  7. Τις ξεφλουδίζουμε, όσο είναι ζεστές, και τις λιώνουμε είτε με το πρες πουρέ είτε στο μύλο λαχανικών, ποτέ στο μπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει κολλώδης.
  8. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε για 1 – 2 λεπτά.
  9. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει το γάλα και να γίνει λείος και απαλός.
  10. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι «γυαλίσει» ο πουρές.
  11. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ντιζονέζ, το θυμάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
  12. Σερβίρουμε, τον αφράτο πουρέ πατάτες με θυμάρι, όσο είναι ζεστός και συνοδεύουμε με ολόκληρο κοτόπουλο φούρνου, ψητό μοσχάρι κατσαρόλας ή φουρνιστό (ροστ μπιφ), χοιρινές μπριζόλες, χοιρινό μπούτι ψητό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών