30'
προετοιμασία
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το «μπισκότο»
Διαδικασία
Για το μπισκότο
- Για να ετοιμάσουμε την αγγουροντομάτα με ξινομυζήθρα και παγωμένο κρίθινο «μπισκότο» αλέθουμε τα παξιμάδια στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ψίχουλα αλλά όχι σκόνη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα παξιμάδια με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενωθούν.
- Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πάχος 0,5 εκ.
- Όπως είναι ανάμεσα στις λαδόκολλες, το βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες, μέχρι να παγώσει καλά και να σφίξει.
Για τη σαλάτα
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το αγγουράκι, τις ελιές, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια μας την ξινομυζήθρα.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, τα φύλλα γλιστρίδας και την ξερή ρίγανη.
- Βγάζουμε το μπισκότο από την κατάψυξη, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μας και τα βάζουμε στη σαλάτα.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
*Σπιτικός πολτός λιαστής ντομάτας
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη 60 γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, μαζί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ξερό, τριμμένο, και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο σκόρδο ή βασιλικό.
Στο ποτήρι μας : Μια φρέσκια Σαντορίνη δεξαμενής.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.