
1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδεςΓια τη μαρμελάδα παντζάρι
Για τα παντζάρια
Για το ψάρι
Για την πάστα σκορδαλιάς
Για τα φρυγανισμένα ψωμάκια
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τη μαρμελάδα παντάρι
- Βάζουμε τα παντζάρια σε αποχυμωτή και τα κάνουμε χυμό.
- Τον ζυγίζουμε και κρατάμε 1 λίτρο.
- Βάζουμε αυτό το 1 λίτρο χυμό σε κατσαρόλα και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ καθώς βράζει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει και να παίρνει την υφή μαρμελάδας.
- Προσθέτουμε το ξίδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σουρώνουμε το μείγμα.
Για τα παντζάρια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Τυλίγουμε ένα ένα τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
- Κόβουμε τα 2 παντζάρια με το μαντολίνο (αν δεν έχουμε, με ένα καλό μαχαίρι) σε πολύ λεπτές φέτες, πάχους 2 χλστ.
- Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόφτη (κουπάτ) με διάμετρο 3 εκ., κόβουμε τις φέτες σε μικρούς δίσκους.
- Τα υπόλοιπα 2 παντζάρια τα κόβουμε σε κυβάκια.
- Ανακατεύουμε χωριστά και τους δίσκους και τα κυβάκια με το ξίδι, αλάτι και λίγη από τη μαρμελάδα παντζαριού.
Για το ψάρι
- Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες με καλό μαχαίρι.
- Σε ένα μπολ το ανακατεύουμε με τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλάτι.
Για την πάστα σκορδαλιάς
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε στην υψηλότερη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα.
Για τα φρυγανισμένα ψωμάκια
- Κόβουμε το ψωμί σε πολύ λεπτές φέτες (ιδανικά πάχους 2 χλστ.).
- Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόφτη με διάμετρο 3,5 εκ., κόβουμε τις φέτες σε μικρούς δίσκους.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Στρώνουμε τους δίσκους σε αντικολλητικό ταψί και καλύπτουμε με λαδόκολλα.
- Βάζουμε από πάνω ένα ακόμα ταψί, να πατάει με τον πάτο τη λαδόκολλα, και έξτρα βάρος, για να μείνουν τα ψωμάκια ίσια και να μην καμπυλώσουν.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 7 λεπτά στους 165°C.
- Αφαιρούμε το έξτρα βάρος και τη λαδόκολλα, γυρίζουμε τα ψωμάκια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 7 λεπτά ακόμη.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, και όσο είναι ακόμα ζεστά, τα τρίβουμε με το σκόρδο και από τις δύο πλευρές.
Για το σερβίρισμα
- Στο κέντρο ενός πιάτου βάζουμε σκορδαλιά, σχηματίζοντας έναν κύκλο.
- Απλώνουμε από πάνω τα κυβάκια παντζαριού, από πάνω το ψάρι και πασπαλίζουμε με ξύσμα.
- Πάνω από το ψάρι βάζουμε εναλλάξ δίσκους από παντζάρι και από φρυγανισμένο ψωμί μέχρι να το καλύψουμε εντελώς, σε κυκλικό σχήμα.