30'
προετοιμασία
2' βράσιμο
Σύνολο: 32'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη βινεγκρέτ ντομάτας
Διαδικασία
Βινεγκρέτ ντομάτας
- Για να φτιάξουμε τα αλμυρίκια με γαύρο μαρινάτο και βινεγκρέτ ντομάτας, ξεκινάμε κόβωντας την ντομάτα στη μέση, τη στύβουμε ελαφρώς με το χέρι, τινάζοντάς τη να φύγουν τα νερά και τα σπόρια, και την πολτοποιούμε με το σκόρδο στο μπλέντερ.
- Σουρώνουμε τον πολτό σε λεπτή σήτα.
- Παίρνουμε το χυμό της ντομάτας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Δεν πρέπει τα υλικά της βινεγκρέτ να ομογενοποιηθούν.
Σαλάτα
- Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα αλμυρίκια.
- Τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει παγάκια.
- Έτσι θα σταματήσει ο βρασμός και θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα και τα πιέζουμε με την πετσέτα ώστε να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά τους.
- Tα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη σαλατιέρα και γαρνίρουμε με το γαύρο.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.