30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
45' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 10

Μήλα

Κέικ

Διαδικασία

Μήλα

  1. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια των μήλων και τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τα φρούτα σε ροδέλες ή φέτες πάχους 1 εκ., τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα μπαχαρικά και αφήνουμε και αυτά στην άκρη, μαζί με τα μήλα, μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα του κέικ.

Κέικ

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου φτιάξουμε ένα παχύρρευστο, ομοιογενές μείγμα για κέικ.

Συναρμολόγηση

  1. Αδειάζουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης σε στρογγυλό και βαθύ ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Από πάνω στρώνουμε με όμορφο τρόπο τις ροδέλες ή φέτες μήλου, μισοκαλύπτοντας τη μία με την άλλη, ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά.
  2. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 5 λεπτά, ίσα ίσα για να σφίξει το βούτυρο.
  3. Το βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε πάνω στα μήλα το μείγμα κέικ που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  4. Ψήνουμε το γλυκό σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 25 λεπτά. Τρυπάμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγει σχεδόν στεγνό και καθαρό, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
  5. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος για 40 λεπτά και το ξεφορμάρουμε, αναποδογυρίζοντάς το με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Γιαούρτι

Συνταγές με Μήλο

Συνταγές με Φρούτα

Συνταγές για Γλυκό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών