ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠορτοκαλόπιτα σπέσιαλΠορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι
40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 20 εκ.

Για το σιρόπι

Για την πίτα

Διαδικασία

Για το σιρόπι

  1. Για την ανάποδη πορτοκαλόπιτα με φουντούκια ξεκινάμε με το σιρόπι και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
  3. Στραγγίζουμε το σιρόπι (κρατάμε τις φέτες κατά μέρος, ατόφιες) και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την πίτα

  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο.
  2. Απλώνουμε εκεί όσες από τις βρασμένες φέτες πορτοκαλιού χωράνε, καλύπτοντας τον πυθμένα.
  3. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα έως ότου αφρατέψουν και το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή.
  4. Προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και τα αυγά, ένα ένα τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  5. Ρίχνουμε την πούδρα φουντουκιού, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι και χτυπάμε καλά.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές ζυμάρι.
  7. Το απλώνουμε στο ταψί πάνω στις φέτες πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
  8. Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και όσο είναι ακόμη ζεστή την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
  9. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια, τρυπάμε σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πορτοκαλιού που ετοιμάσαμε.
  10. Αφήνουμε να το απορροφήσει για 1 ώρα.
  11. Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα μόλις κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT