40'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: Για ταψί 20 εκ.Για το σιρόπι
Για την πίτα
Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Για την ανάποδη πορτοκαλόπιτα με φουντούκια ξεκινάμε με το σιρόπι και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Στραγγίζουμε το σιρόπι (κρατάμε τις φέτες κατά μέρος, ατόφιες) και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την πίτα
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάτο.
- Απλώνουμε εκεί όσες από τις βρασμένες φέτες πορτοκαλιού χωράνε, καλύπτοντας τον πυθμένα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα έως ότου αφρατέψουν και το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε τα σποράκια βανίλιας και τα αυγά, ένα ένα τη φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Ρίχνουμε την πούδρα φουντουκιού, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι και χτυπάμε καλά.
- Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές ζυμάρι.
- Το απλώνουμε στο ταψί πάνω στις φέτες πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και όσο είναι ακόμη ζεστή την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από την επιφάνεια, τρυπάμε σε διάφορα σημεία και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πορτοκαλιού που ετοιμάσαμε.
- Αφήνουμε να το απορροφήσει για 1 ώρα.
- Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα μόλις κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.