20'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 3 μέτρια επίπεδα ψωμιάΠασπάλισμα-άλειμμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα ανατολίτικα επίπεδα ψωμιά με μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα) για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά, να ζεσταθεί καλά.
- Σε μια λεία επιφάνεια εργασίας μοιράζουμε τη ζύμη σε 3 μέτριες μπάλες ή 6 μικρότερες και την απλώνουμε με τα χέρια μας ή με τον πλάστη σε οβάλ ή στρογγυλούς δίσκους πάχους περίπου 1 εκ.
- Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις βάζουμε προσεκτικά στο καυτό ταψί.
- Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λάδι και ψήνουμε για 7-8 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, γυρίζουμε τα ψωμιά από την άλλη πλευρά και αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι.
- Επιλέγουμε για το καθένα όποιο συνδυασμό υλικών μάς αρέσει π.χ. πάπρικα και λιωμένο σκόρδο ή δεντρολίβανο, αλάτι και τσίλι ή τα αλείφουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με μείγμα ζαατάρ.
- Ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και τα σερβίρουμε ζεστά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.