10'
προετοιμασία
8' τηγάνισμα
Σύνολο: 18'
Υλικά
Τεμάχια: 2Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα ανοιχτά σάντουιτς με ντομάτα, τσαλαφούτι και αυγό μάτι, σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, τον βασιλικό, 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σπάμε μέσα τα δύο αυγά, προσέχοντας να μη διαλυθούν οι κρόκοι.
- Τα τηγανίζουμε μέχρι το ασπράδι να σχηματίσει μια χρυσαφένια «δαντέλα» στις άκρες.
- Κλείνουμε το τηγάνι με καπάκι και τηγανίζουμε μέχρι να ασπρίσει καλά όλο το ασπράδι, αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τις φέτες ψωμιού, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σχετικά τραγανές.
- Τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και τις μοιράζουμε σε δύο πιάτα.
- Αλείφουμε γενναιόδωρα την καθεμία με το τσαλαφούτι και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα.
- Ακουμπάμε πάνω από ένα αυγό μάτι, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.