Τη συνταγή μας έδωσε η Νβερ Ναντιάν Δερεγιάν, Αρμένια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στους Αμπελοκήπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπομπότα, το νηστίσιμο γλυκό μιας άλλης εποχήςΜπομπότα, το νηστίσιμο γλυκό μιας άλλης εποχής
30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
23 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 20

Για το στόλισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ανουσαμπούρ, ξεκινάμε μουσκεύοντας το στάρι σε άφθονο νερό για 12 ώρες. Την επομένη το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να το καλύπτει κατά 6-7 εκ.
  2. Βράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μα- λακώσει αρκετά – θα πρέπει να είναι ακόμα καλυμμένο με λίγο νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις το περιεχόμενό της κρυώσει εντελώς, τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  3. Την επόμενη ημέρα το στάρι θα πρέπει να έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και στην επιφάνειά του θα έχει σχηματιστεί μια λεπτή στρώση σαν ζελέ.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις το στάρι ζεσταθεί καλά (αλλά πριν βράσει), προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού νερό, τη ζάχαρη, τις σταφίδες και την κανέλα.
  5. Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά.
  6. Αδειάζουμε το γλυκό σε μικρά μπολάκια, όσο είναι ακόμα ζεστό ή μόλις κρυώσει. Στολίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και το ρόδι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών