Πολλά τα γεμιστά της Κρήτης και οι παραλλαγές τους, αφού δεν υπάρχει λαχανικό που να μην το γεμίζουν. Έτσι όπως τα παρατάσσουν, μάλιστα, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί, μοιάζει με νεκρή φύση καλοκαιρινή, με έναν καμβά πάνω στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα καλά του θερινού μποστανιού. Από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή γεμιστά είναι και οι κολοκυθανθοί με χόντρο, το κρητικό πλιγούρι. Ο σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης, από τα Αμιρά στο νότιο Ηράκλειο, μας λέει σχετικά: «Στην οικογένειά μου κάναμε σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα ανθούς. Κάθε σπίτι έκανε τον δικό του ξινόχοντρο και τον προσέθεταν στους ανθούς για να δώσει οξύτητα στη γέμιση».

40' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 8-10 μερίδες

*  Είτε μαζέψουμε από κήπο είτε βρούμε στη λαϊκή, προτιμάμε αρσενικούς κολοκυθανθούς, δηλαδή αυτούς που καταλήγουν σε μίσχο και όχι στο ίδιο το κολοκυθάκι. Εναι ανοιχτοί στην κορυφή, σαν χωνιά, τρυφεροί και εύκαμπτοι και άρα ιδανικοί για γέμισμα. Αν δεν βρούμε, επιλέγουμε τους μικρούς θηλυκούς που είναι τρυφερότεροι. Τους ανθούς πρέπει να τους καθαρίσουμε από την εσωτερική πορτοκαλόχρωμη σκληρή βάση στο εσωτερικό, να τους πλύνουμε προσεκτικά και να τους σκουπίσουμε απαλά.

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον μισό χυμό λεμονιού, τον χόντρο, τον ξινόχοντρο, το κύμινο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε σχολαστικά. Με ένα κουτάλι του γλυκού γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς, προσέχοντας να μην τους τρυπήσουμε. Τους βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί τον έναν δίπλα στον άλλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Στον χλιαρό ζωμό προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τους ανθούς στο ταψί και σκεπάζουμε πρώτα με μια λαδόκολλα η οποία θα εφάπτεται στους ανθούς και στη συνέχεια τυλίγουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  3. Ιδεωδώς τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε με ανθόγαλο ή φρέσκο τυρί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών