40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 8-10 μερίδεςΔιαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον μισό χυμό λεμονιού, τον χόντρο, τον ξινόχοντρο, το κύμινο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε σχολαστικά.
- Με ένα κουτάλι του γλυκού γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς, προσέχοντας να μην τους τρυπήσουμε και τους βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί τον έναν δίπλα στον άλλο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Στον χλιαρό ζωμό προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τους ανθούς στο ταψί και σκεπάζουμε πρώτα με μια λαδόκολλα η οποία θα εφάπτεται στους ανθούς και στη συνέχεια τυλίγουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
- Ιδεωδώς τους αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε με ανθόγαλο ή φρέσκο τυρί.
Μυστικά
* Είτε μαζέψουμε από κήπο είτε βρούμε στη λαϊκή, προτιμάμε αρσενικούς κολοκυθανθούς, δηλαδή αυτούς που καταλήγουν σε μίσχο και όχι στο ίδιο το κολοκυθάκι. Είναι ανοιχτοί στην κορυφή, σαν χωνιά, τρυφεροί και εύκαμπτοι και άρα ιδανικοί για γέμισμα. Αν δεν βρούμε, επιλέγουμε τους μικρούς θηλυκούς που είναι τρυφερότεροι. Τους ανθούς πρέπει να τους καθαρίσουμε από την εσωτερική πορτοκαλόχρωμη σκληρή βάση στο εσωτερικό, να τους πλύνουμε προσεκτικά και να τους σκουπίσουμε απαλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.