Επιλέγουμε τους αρσενικούς ανθούς, αυτούς δηλαδή που καταλήγουν σε κοτσάνι, όχι σε κολοκυθάκι. Είναι πιο γεροί και μεγάλοι, με βολικό σχήμα χωνιού, για εύκολο γέμισμα και κλείσιμο. Επειδή δεν τους βρίσκουμε εύκολα, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε τους απλούς, απλώς τους χειριζόμαστε πολύ προσεκτικά γιατί σχίζονται εύκολα. Και στις δύο περιπτώσεις αφαιρούμε από το εσωτερικό τους πορτοκαλί στήμονες και εξωτερικά αφαιρούμε με μαχαιράκι τα σκληρά και ελαφρώς αγκαθωτά φύλλα. Το σερβίρουμε μόλις κρυώσει εντελώς.
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τη γέμιση
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τους ανθούς και αμπελόφυλλα στη γάστρα, γεμιστά με ρύζι και λαχανικά ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα ή σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
- Ελέγχουμε από τώρα αν χρειάζεται να διορθώσουμε το αλατοπίπερο.
Ανθοί και αμπελόφυλλα
- Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Τα ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό και τα στεγνώνουμε απλωμένα σε πετσέτες.
- Ξεπλένουμε προσεκτικά τους καθαρισμένους ανθούς και τους αφήνουμε να στραγγίξουν αναποδογυρισμένους σε καθαρές πετσέτες.
Γέμισμα και ψήσιμο
- Διαλέγουμε μια μεγάλη γάστρα ή ένα βαθύ και μεγάλο ταψί και λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του.
- Στρώνουμε στον πάτο του σκεύους τις φέτες πατάτας, για να προστατέψουν τα γεμιστά από το να «αρπάξουν» στο ψήσιμο και να κολλήσουν στο σκεύος.
- Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο σε ξύλο κοπής, με τη θαμπή, πιο ανοιχτόχρωμη πλευρά προς τα πάνω, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση κοντά στο κοτσάνι του και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι, φέρνοντας τις πλαϊνές άκρες προς το κέντρο για να καλύψουμε καλά τη γέμιση.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τακτοποιούμε όλα τα ντολμαδάκια σε δύο στρώσεις μέσα στη γάστρα, αρκετά σφιχτά το ένα με το άλλο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Γεμίζουμε τους ανθούς μέχρι τη μέση με 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση (ανάλογα με το μέγεθός τους) και στρίβουμε τις άκρες των πετάλων για να κλείσουμε τη γέμιση στο εσωτερικό.
- Δεν τους γεμίζουμε μέχρι πάνω, για να μη φουσκώσουν υπερβολικά και σκιστούν στο ψήσιμο.
- Τακτοποιούμε τους γεμιστούς ανθούς επάνω στα αμπελόφυλλα, σε δύο στρώσεις.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αραιώνουμε τον πελτέ με 2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και περιχύνουμε τα γεμιστά.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Καλύπτουμε τα υλικά με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο (ή μια οβάλ πιατέλα, εάν η γάστρα είναι μακρόστενη).
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά του φαγητού.
- Περίπου 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφαιρούμε το πιάτο, για να ροδίσουν ωραία τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν εντελώς μέσα στο σκεύος τους.
- Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
Στο ποτήρι μας : Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.