ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιουβέτσι με μοσχάρι, φρέσκια ντομάτα και κομμάτια κεφαλοτύριΓιουβέτσι με μοσχάρι, φρέσκια ντομάτα και κομμάτια κεφαλοτύρι
20' προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για το αρνάκι γιουβέτσι, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  2. Βάζουμε να ζεσταθεί καλά μια σκέτη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, και μόλις κάψει ακουμπάμε εκεί τα κομμάτια κρέατος σε μονή στρώση.
  3. Τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα, τα γυρίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα σοτάρουμε σε δύο δόσεις.
  4. Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  6. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν και να μαραθούν, και προσθέτουμε το ούζο (ή το τσίπουρο), τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, 500 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι η σάλτσα να κοχλάσει.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το αρνάκι.
  8. Ανάλογα με το σκεύος φούρνου που θα χρησιμοποιήσουμε, το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή διαφορετικά με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το αρνάκι να μαλακώσει καλά.
  9. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το κριθαράκι για λίγα λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα, προσέχοντας να μην αρπάξει και πικρίσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ρίχνουμε το κριθαράκι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τις αναλογίες της συνταγής, είναι να μη χρειαστούν επιπλέον υγρά, αλλά αν δούμε ότι το κριθαράκι δεν καλύπτεται πλήρως από τη σάλτσα, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό και αλατοπίπερο.
  11. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι, αλλά να παραμείνει ζουμερό, γιατί θα συνεχίζει να απορροφά τη σάλτσα για μερικά λεπτά αφότου ξεφουρνίσουμε το φαγητό.
  12. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο ή τον άνηθο και σερβίρουμε.
  13. Ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT