15'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 1 στρογγυλή φόρμα του κέικΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε αρωματικό κέικ λαδιού με μανταρίνια, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, τα μανταρίνια για 4-5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές.
- Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Έπειτα, τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε καλά τη φόρμα.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το μπράντι, τον πολτό μανταρινιού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα ενσωματώνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Ελέγχουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο, αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα (μόλις κρυώσει λίγο) και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Πασπαλίζουμε, το αρωματικό κέικ λαδιού με μανταρίνια, με ζάχαρη άχνη και το ξύσμα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.